· · Komentari: 1
torta

Kako je nastala čuvena MOSKVA ŠNIT? Sve počinje davne 1974. u BEOGRADU u kuhinji POZNATOG hotela (ORIGINALAN RECEPT)

Šefica poslastičarnice Anica Džepina dobila je te 1974. godine neobičan zadatak: da originalnim tortama i kolačima osveži ponudu popularnog beogradskog hotela.

1594647157_moskva.jpg

Tada je nastao čuveni "moskva šnit", torta koju su kao svojevrsni simbol grada probale i mnoge slavne ličnosti pri poseti Beogradu.

Višnje Foto: Piskabej
Ova torta je ponos Beograda!

Višnje, ananas, slasni šamponez krem, hrskave kore i bademi spoj su savršenog "moskva šnita" koji decenijama unazad zadovoljava i najzahtevnija nepca srpske prestonice. I danas ga služe sa ponosom, a domaći sladokusci i turisti koji dođu u Beograd rado svraćaju bar na jedno "fino parče Beograda".

Pročitajte još: OMILJENO jelo detinjstva: PAPRIKAŠ sa noklicama i krompirom (FOTO)

Sve je počelo davne 1974. godine, kada su seckane višnje uronile u sladak šamponez krem, a hrskava kora od badema spojila ih sa sočnim ananasom. Sve to veštim rukama umešala je i naslagala prvi put Anica Džepina. Uprava je od nje tada zatražila da napravi kolač koji će se izdvojiti po ukusu od tadašnjih slatkiša.

Sve je počelo davne 1974. godine...

- Imala sam snage i volje da unesem nešto novo u renovirani objekat, svašta mi je padalo na pamet, smišljala sam raznovrsne recepte dok nisam stvorila šnite sa imenom hotela - ispričala je Anica Džepina (77) na 40. godišnjicu nastanka poslastice.

Dodaje se i badem
U masu "moskva šnita" dodaje se i badem, da bi masa bila bela, a dva krema se posebno kuvaju i potom spajaju. To je žuti puter krem. Sve mora biti dobro prokuvano, a kori se, pored oraha dodaje samo jedna kašika brašna i jedna kašika "Petit Beure" keksa koji ima dovoljno masnoće.
Svašta mi je padalo na pamet, smišljala sam razne recepte dok nisam stvorila šnite!

Višnje, ananas i bademi glavni su sastojci ovog kolača, ali taj izbor nije slučajan. Višnje se prokuvaju gusto, i procede, a isti je postupak i sa ananasom.

- Na taj način torta može stajati dugo, a da se ne pokvari - ističe Anica.

Pročitajte još: Napravite ROZE letnju RUSKU čorbu koja se NE KUVA (Foto)

Skromna kreatorka "moskva šnita" danas je uveliko u penziji, ali je recept ostao isti, a u hotelu kažu da i ne nameravaju da ga menjanju.

Foto: Depozit

- Od kako je kolač nastao pa sve do danas, nije se ništa suštinski menjalo, ali smo se mi svakako usavršavali - priča Jasmina Kulić.

Ivo Andrić ovde ima svoj sto, a "moskva šnite" jeli su Pavaroti, Robert de Niro...

Danas se proda oko 12 tona "moskva šnita" godišnje, što je ogromna količina, a to govori o kvalitetu koji je i dalje, posle više od četiri decenije prisutan. Iako postoje originalni recepti za ovaj kolač, on nikada ne može biti ukusan kao u našem restoranu.

U restoranu gde se služi "moskva šnit" Ivo Andrić i danas ima svoj sto, a poslasticu koja je postala pravi beogradski brend su, priče kažu, probali brojni čuveni gosti Beograda, među kojima i Indira Gandi, Robert de Niro, Lučano Pavaroti...

Pročitajte još: Kako da izgubite čak 20 kilograma za samo 90 dana - EVO REŠENJA

Jasmina Kulić priča da je francuski glumac Alan Nuri, tokom dvogodišnjeg radnog boravka u Beogradu zatražio 50 kilograma "moskva šnita".

- Alan Nuri bio je redovan gost hotela i zaljubljenik u baršunaste ukuse "moskva šnita". Kada je za potrebe predstave u kojoj je igrao sa Mirom Banjac u jednom beogradskom teatru nabavljao scenske rekvizite, bila mu je potrebna i prava torta od 50 kilograma. Nuri je insistirao da to bude upravo "moskva šnit". To je trenutak koji nikada neću zaboraiti - priča Jasmina Kulić.

Kako se pravi "Moskva šnit":

Orasi Foto: Piskabej

Sastojci

  • 23 jaja
  • 400 grama oraha
  • 100 grama slatkih prezli
  • 1.250 grama putera
  • 1.700 grama šećera
  • 700 grama ananasa
  • 700 grama breskve
  • 3 kilograma višanja
  • 500 grama badema

Pročitajte još: Jedina torta koju jedu BALERINE, stavi se u rernu i ZABORAVI! (FOTO)

Priprema

Za kore je potrebno umutiti belanca sa 450 grama šećera i u to dodati prezle i orahe. Smesa se podeli na četiri dela, razmaže na papir za pečenje i peče pola sata na 220 stepeni. U šamponjez krem stavlja se kilogram putera, kilogram šećera i 20 žumanaca. Krem skuvati i ohladi, a posebno se ušpinuje sa 200 grama šećera i pola litra vode.

Torta se filuje: kora, ananas, breskve, krem...

U drugoj posudi umute se tri belanca i 50 grama šećera. Ušpinovani šećer sipa se u ulupane belance i dok se masa hladi penasto se umuti puter. Oba krema se sastave i kore se filuju sledećim redom: kora - ananas i breskve - krem - kora - višnje - krem - kora - krem - kora- krem - badem. Torta se na kraju panira bademom, prethodno poparenim, isečenim na listiće i pečenim u rerni.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.