· · Komentari: 0

OVO SELO SE DODIRUJE SA OBLACIMA: Prošetajte ''najvišim'' mestom u Evropi, koje podseća na bajku (FOTO)

Tokom većeg dela godine stanovnici ovog sela u Evropi nemaju kontakt sa ostatkom sveta

1674123234_shutterstock_769593337-Ushguli-naslovna.jpg
Photo: Shutterstock

Između 2.060 i 2.200 metara nadmorske visine, na planini Šhara u Gruziji, u regiji Svaneti, nalazi se "najviše" naseljeno mesta u Evropi. Ušguli je zapravo zajednica četiri manja sela: Žibiani, Čvibiani, Čažaši i Murkmeli, a u njima živi oko 70 porodica, odnosno oko 200 stanovnika.

Foto: Shutterstock

Pročitajte još: U VINU JE ISTINA: Sigurno ste čuli za ovu izreku, a mi vam otkrivamo koje sve to istine ovo drevno piće krije

Jedini put kojim može da se stigne do ovog sela je put koji vodi prema gradu Lentehiju, a on često nije dostupan. Tokom leta je, do najvišeg sela u Evropi, moguće doći automobilom, ali zimi to najčešće nije moguće. Sneg prekriva čitavu oblast šest meseci godišnje.

Deca idu lokalnu školu, a tu su i sve neophodne ustanove za funkcionisanje sela, navodi National Geographic.
Tokom leta je, do najvišeg sela u Evropi, moguće doći automobilom, ali zimi to najčešće nije moguće. Sneg prekriva čitavu oblast šest meseci godišnje.

Foto: Shutterstock

Međutim stanovnicima ovog sela to ne smeta. Oni su naviknuti na uslove u kojima žive.
Posebna znamenitost ovog mesta je kapela iz 12. veka, sagrađena za vreme kraljice Tamar, a pored nje se još nekoliko objekata nalazi na UNESCO-voj listi svetske baštine, od kojih su odbrambene kule posebno karakteristične za Svaneti - predeo inače bogat istorijom.
Stanovnici ova četiri seoceta važe za izuzetno gostoljubive.

Pročitajte još: Rešene MISTERIJE U AVIONU: Zašto masku prvo moramo staviti SEBI, kao i zašto moramo podići roletne na prozorima?


Zanimljivo je još i to da je u ovom seocetu snimljen film Salt for Svanetia, režisera Mihaila Kalatozova. 

 

BONUS VIDEO: 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.