· · Komentari: 0

Malo ko zna da je Sofija Loren bila Titov gost na BRIONIMA: "Spremao joj je jela, to je bilo prvi put da ga vidim u kuhinji"

Tito je za vreme svoje vladavine ugostio neke od najpoznatijih istorijskih ličnosti

1675419204_foto-Profimedia-TANJUG-ZIKA-VUCIC-Sofija-i-Tito.jpg
foto: Profimedia, TANJUG, ŽIKA VUCIC

Koliko je Jugoslavija bila velika za vreme Tita svedoči i činjenica da je on za vreme svoje vladavine na Brionima ugostio neke od najpoznatijih istorijskih ličnosti, poput kraljice Elizabete II.

Ali priča o boravku Sofije Loren na Brionima je posebno interesantna i nju smo imali priliku da pročitamo u ispovesti Nade Budisavljević, Jovankine sestre u knjizi Žarka Jokanovića ”Moja sestra Jovanka Broz".

Nada je ispričala da je na Brione Sofija Loren došla sa jednogodišnjim sinom. Svaki dan se kupala u moru, odmarala, kuvala u Titovoj kuhinji i uživala.

"Svakog dana je telefonirala Karlu Pontiju. Kosu je prala destiliovanom vodom i stavljala je maslinovo ulje kao pakovanje. I ta njena kosa je bila veličanstvena. A kada bi je slikali uvek je okretala profil koji je bio lepši. To su te male tajne velikih majstora kuhinje. Sofija Loren je jako volela da kuva.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BRWC (@brwc)

Posle je izdala knjigu “Sofija u kuhinji, s ljubavlju”. Tako nekako. I ona je pripremala sosove za špagete. Pošto se pravila velika količina tih sosova, sećam se da je u to stavljala teleće, svinjsko meso i pršutu, ali kada sam čula da ide i osam kilograma svežeg paradajza, bila sam iznenađena. I to je stvarno bilo veličanstveno. Pravi specijalitet. I onda smo svi to jeli, svi zajedno, bilo je božanstveno", seća se Jovankina sestra.

Ona je u knjizi ispričala kako je i Tito kuvao za Sofiju Loren. On je lično spremao zagorsku štrudlu za svoju gošću, a Nada kaže da ga nikad pre ni posle toga nije videla u kuhinji.

Inače, Sofija Loren je bila ludo zaljubljena u Karla Pontija skoro čitav život. Upoznala ga je kada je imala 16 godina. Bila je na izboru za Mis, a Ponti je imao 37 godina i bio je član žirija.


Foto: Printskrin/Jutjub/RTS Obrazovno-naučni program - Zvanični kanal

Kada je Sofiji Loren savetovao da malo "steše kukove" i "skrati nos" ona je rekla da na tako nešto neće pristati ni mrtva -  tu je Ponti izgubio glavu za njom i zaboravio da je oženjen čovek.

Par se godinama zabavljao, a u jednom momentu je Sofija ozbiljno razmišljala da li da ostavi Pontija zbog Kerija Granta.

S obzirom da je i Keti Grand tada bio oženjen čovek, nije htela dalje da se upetljava u celu priču, ali je to njeno preispitivanje nateralo Pontija da se pokrene i par se preselio u Francusku gde su se venčali i dobili dvoje dece. Karlo Ponti i Sofija Loren živeli su srećno sve do njegove smrti 2007. godine.

Bonus video:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.