· · Komentari: 0
BRIGA

Bele tačke, pucanje, listanje: Šta izgled NOKTIJU govori o vašem zdravlju

Nemojte zanemariti ove pojave.

1605694679_Depositphotos_318895622_s-2019.jpg
Foto: Depozit

Naše telo nam uvek daje znakove o zdravlju i vrlo lako nam pokazuje kada smo dobro, ali i kada nešto nije u redu, i kad treba malo da usporimo!

Ako smo prehlađeni znakove ćemo videti na koži, ako smo umorni imaćemo podočnjake, a takođe, još jedan deo tela koji nam može pokazati da imamo problem su i nokti.

Pročitajte još: Obavezno prilegnite posle ručka! Evo koliko je važan i koliko mora trajati POPODNEVNI ODMOR

1. Bele tačkice 

Postoji jedna teorija koja kaže da se one javljaju onda kada nam nedostaje kalcijuma, ali ima i još nekih razloga. Nedostatak cinka, loša ishrana, ali i posledica čestog odlaska na nadogradnju noktiju i manikir. Ovo vrlo lako možete da rešiti tako što ćete promeniti ishranu i smanjiti posete kod kozmetičara.

Pročitajte još: PET BROJEVA vašeg srca koje morate znati!

2. Plavi nokti

U hladnijem periodu nokti mogu da poplave i to nije ništa neobično, te ne treba da brinete, već samo nosite rukavice i problem će biti rešen. Sa druge strana, ovaj problem se može pojaviti ako imamo manjak gvožđa u organizmu. To će dovesti do anemije i plavih noktiju.

Manjak gvožđa u organizmu prouzokuje i plave nokte
Foto: Depozit

3. Ispucali i žuti nokti

Pušačima su često nokti žuti, čak i blago ispucali, ali ako ste primetili da vam nokti sporije rastu i da postaju deblji, to može ukazivati i na artritis. Takođe, žuta boja noktiju može da bude posledica plućnih bolesti. Ako ovo stanje dugo potraje, obavezno se obratitie doktoru.

Obavezno se obratiti lekaru ako se stanje ne poboljša!

Pročitajte još: Nalivajte se KAFOM! Devet razloga zbog kojih je ovaj napitak ODLIČAN ZA ZDRAVLJE

4. Crne mrlje po noktima

Ako ste povredeli nokat zatvarajući neku fioku, ili vam je nešto palo na njega, nemojte se brinuti. Crnilo nokta je podliv krvi koji iz ljubičaste može preći u crnu boji, ali će proći. Ipak, ako su se crne mrlje počele pojavljivati same od sebe, a ne prolaze, to može ukazivati na ozbiljnije probleme, te stoga posetiti lekara.

5. Tanki i mekani nokti

Ako vam se nokti lako lome i mekani su na dodir to znači da vam nedostaje proteina. Važno je da u svakom obroku imate porciju proteina, veličine šake, ali i da unosite dovoljno vitamina D i A u organizam. Vitamina D ima najviše u sunčevim zracima, a vitamin A unesite putem zelenog povrća.

Pročitajte još: Pomalo zaboravljene: Zašto je dobro da jedemo KRUŠKE

6. Suvi nokti koji se listaju

Oni obično ukazuju na premali unos vode. Iako se doza koju treba da unesemo razlikuje od osobe do osobe, potreudite se da je pijete što više! 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.