Oglas
· · Komentari: 0
ŽITARICE

Hranite se kao naši PRECI i uvrstite u redovnu ishranu ovu ŽITARICU

Raž mnogi nazivaju "kraljica među žitaricama", a za to sigurno postoji dobar razlog.

1609926291_Depositphotos_3598550_l-2015.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

Raž je nekada bio osnova ishrane starih Slovena. Sadrži minerale i vitamine, a veoma malo glutena i skroba. Dakle, odličan je za dijabetičare.

Pročitajte još: Teška noć? Uklonite PODOČNJAKE oblogama za umorne oči

Uvrstite raž u ishranu i ako imate visok pritisak, jer snižava nivo triglicerida i holesterola u krvi. Međutim, raž ima i neverovatnu prednost za sve koji imaju probleme sa zubima, jer sprečava paradentozu. Ova žitarica nije meka kao pšenica i mora da se žvaće, pa snabdeva gingivit krvlju što automatski sprečava paradentozu.

Dobra je i za "lenja creva", pa je nazivaju "odžačarem", pošto ih temeljno čisti. Zrno raži sadrži 70% ugljenih hidrata, 12% belančevina, a ostalo su masti, vitamini i dijetetska vlakna. Pošto 100 grama raži ima 335 kalorija važi za savršenu užinu koja daje dovoljno energije za ceo dan.

Pročitajte još: Imaju više GVOŽĐA od mesa, a jeftiniji su!

Zdrava ishrana podrazumeva obilje integralnih žitarica. S tim u vezi, ne zaboravite da povremeno u jelovnik uključite hleb od raži. Dokazano je da raž pomaže u mršavljenju, sprečava pojavu kamena u žuči, snižava holesterol, čuva zdravlje srca i pospešuje probavu i hormonalni rad.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas