Oglas
· · Komentari: 0

Igor je ČUVAR stare umetnosti! Preko dana je zavarivač, a uveče postaje umetnik - ŽARAČOM slika IKONE! (FOTO)

Igor sanja izložbu svojih najneobičnijih radova, koji će svakog ostaviti bez teksta.

1618919232_Capture.PNG
Foto: Instagram/ Igor pirografija
Oglas

Kako je slučajno otkrio da poseduje neverovatan talenat, šta je zapravo pirografija i kako svojim predmetima usreći druge ljude, za Magazin novosti svoju zanimljivu i poučnu priču otkriva tridesetsedmogodišnji umetnik iz Loznice, Igor Antonić.

Želja za umetnošću Igoru se javila iznanada, potpuno neočekivano. Pre nešto manje od dve godine prvi put je napravio delo uz pomoć pirografske tehnike.

Nikada se pre 35 godine nije bavio umetnošću, radi kao zavarivač.

- Video sam kod druga, on je radio osnovne linije pirografije, pa me je zaintrigiralo. Kada sam video kako to izgleda nestvarano, oduševio sam se i rekoh da probam - kaže nam Igor.

Šta je pirografija?
Pirografija potiče iz grčkog jezika, spoj je vatre i pisanja. Ne može sa sigurnošću da se tvrdi kada se ova tenika pojavila, ali se svakako smatra jednom od najstarijih umetnosti. Radi se o ukrašavanju drveta ili kože kao i drugih materijala pomoću vrelih predmata kao što je žarač. Najčešće se upotrebljava svetlo drvo, javor ili lipa. Danas se ne susrećemo sa pirografijom tako često, a još manje sa onima koji neguju ovu umetnost. 
Igor je tokom dana zavarivač,  a posle posla počinje da slika.

Pre skoro 30 godina, još kao dečak, prvi put je nacrtao ikonu, ali je onda umetnost u njemu utihnunla sve dok ponovo nije pronašla svoj put u obliku pirografije.

Za jedno delo potrebno mu je od 3 do 7 dana stvaranja.

Igor najčešće dela radi na lipi, a često ručno uradi i ram slike. 

Kaže da mu inspiracija dolazi sama.

- Sve to ide samo. Nekada ne mogu da verujem da sam ja to uradio. Još uvek mi je sve nestvarno. Recimo, nakon pogledanog filma "Dara iz Jasenovca" dobio sam inspiraciju i naslikao Biljanu (Daru), kojoj sam onda i poslao delo - kaže Igor.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @igor_pirografija_pyrography

Nakon posla, ovaj čuvar stare umetnosti, slika. To mu je sada hobi, a nada se da će nekada njegova umetnost pronaći pravi put.

Dela je poklanjao u humanitarne svrhe, a ikonu Svete Petke poklonio je manastiru Sveta Petka.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @igor_pirografija_pyrography

Sada dela izlaže u jednoj staklorezačkoj radnji, a u budućnosti bi jako voleo da napravi izložbu. 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas