Oglas
· · Komentari: 0
POVRĆE

PET razloga zbog kojih treba JESTI ROTKVICE, posebno ako su LJUTE

Rotkvice nisu samo ukusne, već su i pune vitamina i minerala.

1622189739_radishes-5116751_1920.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Ovo povrće organizam snabdeva kalijumom, vitaminom C, selenom i folnom kiselinom.

Rotkvice sadrže vrlo malo kalorija, zbog čega su odlična namirnica za prolećno čišćenje organizma.

Sumporni heterozidi daju rotkvici specifičan miris i ljutinu, a što je rotkvica ljuća, to je zdravija i korisnija za organizam.

Pročitajte još: Znakovi da ne jedemo dovoljno POVRĆA: Neki znatno utiču na kvalitet života

Ovo su razlozi zbog kojih treba uvrstiti rotkvice u namirnice koje često konzumirate.

Rotkvica potiče iz Azije gde se uzgajala i brala još pre 3000 godina. 

Zaštitnik tela

Crvena boja rotkvice potiče od pigmenta antocijana. Ova materija je snažan antioksidans koji čuva ćelije od raspadanja i garantuje zdravlje celog tela.

Podstiče probavu

LJutkasti ukus rotkvice podstiče lučenje želudačnih sokova, zbog čega se obično služi u salatama ili napicima, odnosno kao "aperitiv" koji otvara apetit. Uz to pokreće probavu i rad creva, a posebno se preporučuje osobama koje imaju problem s tvrdom stolicom.

Saveznik fit forme

U sto grama rotkvica nalazi se samo 16 kalorija jer čak 95% ploda čini voda, tako da u ovoj ljutkastoj namirnici možete uživati bez zadrške ako držite dijetu. Ovo povrće odličan je izvor vitamina c, dijetalnih vlakana, kalijuma i folata, koji daju energiju i jačaju imunitet.

Pročitajte još: Bacate braon banane i ljute rotkvice? Evo rešenja za ova i još dva problema

Antibakterijsko dejstvo

Sok od sveže rotkvice cedio se za lečenje žuči, a pokazao se posebno korisnim u izlučivanju sluzi iz disajnih organa tokom sezonskih bolesti, kao što su bronhitis i prehlada. Neki stručnjaci tvrde da je, uz antibakterijska svojstva, rotkvica moćno sredstvo protiv kašlja i glavobolja.

Čuvar jetre

Rotkvica sadrži materije koje neutralizuju bilirubin u jetri zbog čega je odlično sredstvo u borbi protiv žutice. Uz to je odlična namirnice za prolećnu detoksikaciju – bez obzira jedete li je sirovu, cedite sok ili dodajte napicima za čišćenje organizma od nakupljenih toksina.

Naravno, zbog ljutine pojačana konzumacija rotkvica ne preporučuje se osobama koje imaju osetljivu sluznicu želuca i bolesti poput čira, kao ni bubrežnim bolesnicima.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas