· · Komentari: 1
virus

DRASTIČNO! Epidemiolog savetuje: Evo kako da se zaštitite od KORONE i čega treba da se posebno ČUVATE

Jedno od važnih upozorenja je da se ne nadamo brzom kraju epidemije.

1595317020_coronavirus-4914028_1280.jpg
Foto: Pixabay

Vodeći američki epidemiolog poručio je Amerikancima šta bi trebalo da rade, a šta da izbegavaju ako žele da izbegnu zarazu korona virusom. Saveti su drastični, lični i zahtevaju veliku disciplinu.

Pročitajte još: Ovaj ČAJ je svima DOSTUPAN: Leči NEPLODNOST i mnoge druge ženske bolesti

Izbegavajte kafane

To što su kafane otvorene ne znači da su bezbedne. Doktor Fauči kaže da mahom imaju slabu ventilaciju, što pogoduje širenju virusa. Savet je da sedite u bašti i nosite masku, prenosi RTS.

Nosite masku stalno

Iako je na početku pandemije govorio da su maske neophodne samo medicinskom osoblju, doktor Fauči sada smatra da svi treba da ih nose čim napuste dom, jer su maske najbolje sredstvo za zaustavljanje širenja zaraze. Naročito je opasno biti bez maske u većoj grupi ljudi.

Nostie masku čim napustite svoj dom!

 Distancirajte se

Foto: Pixabay

Kada savetuje fizičko distanciranje, doktor Fauči preporučuje izbegavanje svakog okupljanja, ne samo udaljavanje na dva metra od druge osobe.

Pročitajte još: Svi smo POGREŠNO PRALI RUKE: Pratite KORAKE i saznajte kako je ISPRAVNO

Spremite se za nepredviđeno

Čak i kada ne očekujete da ćete nekoga sresti ili da ćete se naći u gužvi jer biste samo da "skoknete" do apoteke ili prodavnice, može vam se dogoditi suprotno. Zato uvek pri sebi treba imati masku i sredstvo za dezinfekciju ruku.

Preuzmite odgovornost

Ili ste deo rešenja ili ste uzrok problema, poručio je doktor Fauči sugrađanima koji ne poštuju propisane mere i savete. Svako od nas odgovoran je prema sebi, ali i prema okolini, borba sa epidemijom je proces koji se ruši pojedinačnim slučajevima nonšalantnog i neodgovornog ponašanja.

Budite odgovorni prema sebi i drugima!
 

Čuvajte se "zdravih"

Više od trećine zaraženih nema nikakve simptome a prenose virus, i to je najveća opasnost u ovoj pandemiji. Budući da ne znate ko je oko vas zaražen, pa čak ni da li ste vi nosilac virusa, ponašajte se kao da ste stalno okruženi kliconošama.

Foto: Pixabay

Pročitajte još: Ona je povučena. Ćutljiva. U društvu uvek stoji po strani - Trgnite je dok ne bude kasno!

Vakcinišite se

Čim bude dostupna vakcina, nemojte oklevati da je primite, poručuje doktor Fauči. On je svestan svih otpora i sumnji koje se javljaju u pogledu vakcinacije, ali kaže da se "imunitet krda" ne može dostići na drugačiji način bez katastrofalnih posledica po populaciju i zdravstveni sistem.

Čim osetite simptome, testirajte se

Doktor Fauči je veliki pobornik masovnog testiranja, jer veruje da se jedino tako može "ući u trag" načinu širenja virusa. Svakome ko oseti simptome (temperatura, malaksalost, suvi kašalj, odsustvo čula ukusa i mirisa) on savetuje da se odmah testira i da se samoizoluje pre nego što mu stignu rezultati kako bi izbegao da zarazi ukućane i okolinu.

Ako imate temperatutu, malaksalost, suvi kašalj, odsustvo čula ukusa i mirisa, testirajte se i izolujte do stizanja rezultata!
 

Verujte stručnjacima

- Pandemija nije stranačko pitanje, nemojte uvoditi politiku u borbu sa virusom - poručio je doktor Fauči Amerikancima, koje ove godine čekaju predsednički izbori. Poziva naciju da veruje medicinskim stručnjacima, posebno onima koji su dokazali da govore istinu, a u koje ubraja i sebe.

Pročitajte još: Ove bolesti su RETKE, otkriju se SLUČAJNO i uvek LETI

Ozbiljno shvatite svoje druge bolesti

Ako ste dijabetičar, imate problema sa srcem, pritiskom, gojaznošću, ako se lečite od raka, spadate u visokorizične grupe koje ne smeju da se zaraze. Izbegavajte putovanja, posebno turistička, smanjite mogućnost zaraze na minimum tako što ćete koristiti sredstva zaštite i kloniti se gužve.

Obratitet pažnju na svoje druge zdravstvene probleme!
 

Ne očekujte brz kraj epidemije

Epidemija se savladava postepeno, poručio je doktor Fauči dodajući da je naše nestrpljenje najveća prepreka zaravnavanju krive zaraze. Do tog rezultata se stiže polako i postepeno, a nerealna očekivanja o brzom kraju mogu dovesti do malodušnosti i odustajanja od neophodnih mera zaštite, što je opasno i može značajno da produži epidemiju. Ne pravite planove koje epidemija može da spreči.

Foto: Pixabay

Pročitajte još: PROVERITE SEBE! Otkriveno 6 TIPOVA KORONA VIRUSA, a svaki ima različite simptome

Deca smeju da se igraju u grupama do petoro, maksimalno desetoro

Nije realno držati decu zaključanu kod kuće preko leta, niti ih naterati da sve vreme nose maske dok se igraju. Zato je bolje ograničiti broj dece u grupi na petoro do desetoro jer se tako odgovara na njihove potrebe za druženjem, a smanjuje rizik od zaraze.

Sve što kupite neka odstoji jedan dan

- Idem redovno u nabavku, ali kada dođem kući najpre povadim stvari iz kesa, onda operem ruke i sve našpricam dezinfekcionim sredstvom i ostavim da odstoji jedan dan - rekao je doktor Fauči Amerikancima.

Pratite nas na INSTAGRAMU I FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.