· · Komentari: 4
Fenomeni

Keopsova je najpoznatija, ali NAJSTARIJA PIRAMIDA NA SVETU se nalazi 400 kilometara OD BEOGRADA (Video)

Bosanska "Piramida Sunca" je veća od Keopsove, tvrdi dr Semir Osmanagić koji je uzdrmao i svetsku arheološku javnost

skrinsot-JUtjub-Bosnian-pyramids-N1.jpg
Foto:Skrinšot You Tube ( Bosnian Pyramids TV)

Da biste videli piramide ne morate da idete do Egipta. Dovoljno je da pređete preko Drine i da krenete put Visokog, bosansko-hercegovačkog mesta, severo-zapadno od Sarajeva, do brda Visočica, koje je dospelo u središte pažnje međunarodne javnosti u oktobru 2005. kada je dr Semir Osmanagić, koji je u to doba živeo u Hjustonu shvatio da ovo brdo, piramidalnog oblika nije delo prirode već ljudskih ruku! 

Foto:Skrinšot You Tube ( Bosnian Pyramids TV)

Osmanagić je prozvao Visočicu „Piramidom Sunca“, a dva obližnja brda, identifikovana kao piramide na osnovu satelitskih i vazdušnih fotografija, „Piramidom Meseca“ i „Piramidom bosanskog zmaja“. Dr Osmanagić je tada organizovao i opsežna arheološka iskopavanja, doveo mnogo, kako sam kaže, najeminentnijih arheologa iz celog sveta.

Pročitajte još: Arapi su vrištali od straha, a iz vina su izbijale varnice: Šta se krije na VRHU PIRAMIDA?

- Starost piramida je odredio kijevski Institut za radiokarbonsko datiranje na osnovu organskog materijala, fosiliziranih listova, pronađenih između betonskih blokova i iznosi 29.200 +/- 400 godina. Američki astrofizičar dr Paul La Violet je prilikom posete Visokom, na osnovu radiokarbonskog datuma, odredio precizni kalibrirani (kalendarski) datum od 34.000 godina, što kompleks piramida u Bosni čini najstarijim poznatim građevinama na svietu. Timovi fizičara, elektroinžinjera, te inžinjera zvuka i telekomunikacija iz Italije, Nemačke, Hrvatske, Finske i Srbije su, nakon niza merenja, utvrdilli da piramide generišu specifična energetska polja i zračenja - kaže dr Osmanagić.

On ističe da su četiri strane brda Visočica okrenute prema stranama sveta kako su i izgrađene sve piramide od Egipta do Meksika. Mnogi veliki svetski mediji su pisali o ovome, uzburkala se i svetska arheološka javnost, a rad dr Osmanagića je bio podvrgnut žestokim kritikama i osporavanjima brojnih eminentnih stručnjaka iz ove oblasti, pa su čak i velika Udruženja arheologa izdavala svoja saopštenja.

Pa ipak, usledila je podrška tadašnjeg Visokog predstavnika UN za BiH, Kristijana Švarc-Šilinga koji je više puta posetio Visočicu, pri čemu je izrazio  neslaganje sa kritikama međunarodne naučne zajednice i zatražio od nje da podrži „ovaj za BIH izuzetno vredan projekat“.

Dr Semir Osmanagić (Foto:Skrinšot You Tube, Bosnian Pyramids TV)

- Ne verujem da je ovo nastalo prirodnim putem, i oni skeptični naučnici koji to tvrde, neka dođu ovamo, naprave eksperiment i to dokažu - rekao je tada Švarc-Šiling.

Već krajem 2005. Semir Osmanagić je uz podršku institucija BIH osnovao fondaciju "Arheološki park Bosanska piramida Sunca" a na mesto predsednika za logistiku je postavio profesora Senada Hodovića. Početkom  naredne godine dr Amer Smailbegović, član ove fondacije je analizirao rezultate termalne inercije i na osnovu njih zaključio da brda Visočica ("Piramida Sunca"), Plješevica ("Piramida Meseca") i još dva uzvišenja predstavljaju anomalije. Prema njegovim rečima ova uzvišenja se hlade brže od okoline zbog toga što su prisutni materijali manje gustine, veće poroznosti, kao i unutrašnje šupljine i prolazi, što utiče na gubitak toplote normalan za veštačke strukture.

Dr Semir Osmanagić (Foto:Skrinšot You Tube, Bosnian Pyramids TV)

Navodna istraživanja su vršena u tunelu nedaleko od Visočice, na Ravnama, a gde su pronađeni blokovi peščara teški do pet tona za koje se tvrdi da su obrađeni ljudskom rukom. U tunelima je utvrđen sadržaj kiseonika od 20,9 odsto što navodno potvrđuje tezu o ventilacionim sistemima unutar tunela. Pored toga se tvrdi da u tunelima postoje raskrsnice pod pravim uglovima koje se podudaraju sa stranama sveta: istok-zapad, sever-jug.

Dr Osmanagić se poziva i na navodna merenja geodetskog zavoda BiH, prema kojima su stranice osnove duge po 364 m, a strane čine jednakostranične trouglove čiji su svi uglovi preciznih 60 stepeni. Dalje se tvrdi da je severna strana orijentisana prema „kosmičkom severu“, odnosno da postoji odstupanje od geografskog severa za 21 minut. Pored toga, tvrdi da mu je u katastarskoj kancelariji opštine Visoko potvrđeno da geodetski vrhovi tri piramide čine jednakostranični trougao od po 60 stepeni, gde navodno nema odstupanja ni za jedan minut, što je potvrđeno  satelitskim snimcima.

Na "Piramidi Sunca" su 17. aprila 2006. pronađeni kameni blokovi za koje se tvrdi da su obrađeni ljudskom rukom. 

"Arheološki park Bosanska piramida sunca" je 2007. objavio izveštaj egiptologa Nabila Svelima koji je rekao da je "Keopsova piramida najveličanstvenija ali da je Bosanska najveća na svetu".

Mnogi svetski mediji su izveštavali o ovim piramidama, snimani su i dokumentarni filmovi za "Diskaveri", "Histori". Reke turista dolaze svake godine, a Fondacija nastavlja da se bori da dokaže da piramide u Bosni nisu stvar mašte.

Pročitajte još: U ovoj crkvi u Srbiji se niko NE VENČAVA I NE KRSTI, a iza svega se krije UŽASNA PRIČA

- Bosanska dolina piramida je najveći svetski kompleks piramidalnih građevina. Sastoji se od "Bosanske piramide Sunca" (Visočica) koja je, s visinom od više od 220 metara, znatno viša od Keopsove piramide, zatim "Bosanske piramide Meseca" (Plješevica) visoke 190 metara, "Piramide bosanskog Zmaja" (Buči) od 90 metara, te obrađenih uzvišenja "Hrama Majke Zemlje" (Krstač) i "Piramide ljubavi" (Čemerac). Analize uzoraka blokova s Bosanske piramide Sunca na institutima za materijale u BiH, Francuskoj i Italiji su pokazale da je reč o betonu najboljeg kvaliteta, kojim je prekrivena piramida. Podzemni lavirint ispod Visokog se pruža desetine kilometara i sastoji se od prolaza, prostorija i vestačkih podzemnih jezera - stoji između ostalog na zvaničnoj veb stranici ove Fondacije.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.