· · Komentari: 0
istraživanja

Asteroid koji je uništio dinosauruse pokrenuo CUNAMI visok 1,6 kilometara

Bezbroj živih bića nestalo je sa lica Zemlje nakon što je našu planetu pogodio asteroid tokom perioda krede pre otprilike 60 miliona godina.

1626936643_wave-1913559_1280.jpg
Foto: Pixabay

Asteroid je u Zemlju udario nedaleko od današnjeg poluostrva Jukatan, a naučnici su otkrili da su mnoga bića u to doba stradala od udara cunamija strahovitih razmera, koji je uništio i deo američkog priobalja.

Naučnici su otkrili ogromne talasaste formacije ispod površine tla u središnjoj Luizijani, što sugeriše da je navedeni asteroid pri udaru pokrenuo i ogroman cunami. Prema najnovijim rezultatima istraživanja, taj cunami bio je visine 1,6 kilometara, preneo je Sputnjik internešenal.

Pročitajte još: Šta se dešava sa zlatnim ribicama u rekama i jezerima? Uznemirile javnost neverovatnom veličinom (FOTO)

Naučnici su došli do tog otkrića analizom podžemnog sloja tla na dubini od oko 1.500 kilometara i tamo pronašli dobro očuvane i fosilizovane talasaste formacije tla s razmacima i do 800 metara.

Prema rečima geofizičara Gerija Kinslenda, orijentacija tih mega talasastih struktura podudara se s teorijom udara od kog je nastao krater pored poluostrva Jukatan.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.