Oglas
· · Komentari: 0
interesantno

Da li ustajete rano ili volite da spavate? Prema naučnicima ova grupa je srećnija

Svet je podeljen u dve grupe – osobe kojima ne pada teško da ustanu u zoru, ali im se uveče ranije prispava, i druge koji imaju poteškoća sa ustajanjem, ali zato uveče mogu da rade do kasno.

1632135332_Depositphotos_443589786_s-2019.jpg
Foto: Deposit
Oglas

Bilo da se prepoznajete u prvom ili drugom opisu, verujemo da vas interesuje odgovor na pitanje iz naslova. Rezultati studije objavljeni u časopisu Molecular Psychiatry pokazuju da su noćne ptice sklonije razvoju anksioznosti i depresije, u odnosu na ranoranioce.

Naučnici iz Velike Britanije ispitivali su ukupno 351 gen, od kojih zavisi svrstavanje u jednu od spomenutih kategorija. Oni su dalje povezani sa 7 različitih mentalnih poremećaja, od kojih je jedan depresija. Kako se tema dodatno produbljuje dolazimo do termina social jetleg, koji označava odnos u spavanju između radnih i neradnih dana. U studiji je učestvovalo čak 85.000 ispitanika, zaposlenih u banci, koji su na ruci nosili sat sa specijalnim monitorom.

Pročitajte još: Šta KAFA koju naručujete u kafiću govori o vama? Dupli espreso stoji iza OVOG tipa ljudi

Nimalo neobično, osobe koje prkose biološkom satu imaju izraženi potencijal za nastanak navedenih stanja. Ovde vredi napomenuti i to da su jutarnje osobe na izvestan način zaštićene od depresije, i veće su verovatnoće da sveukupno vode zdraviji život. Takozvane „noćne pticeˮ moraju da remete svoj ritam, jer imaju radne obaveze, koje ne mogu da čekaju.

Ukoliko ste se zabrinuli zbog ovog naučnog pojašnjenja, nemojte, jer postoji jedna svetla tačka u trenutnim okolnostima. Naime, korona virus doprineo je zaokretu u poslovanju, pa su mnogi radnici prešli na fleksibilne sate. Samim tim, postoji mogućnost da se usklade potrebe organizma i realno stanje, i poboljša mentalno zdravlje mnogih zaposlenih.

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas