· · Komentari: 0
zanimljivo

Da li znate kako je nastao MAJONEZ? Zanimljiv početak koji seže daleko u prošlost

Majonez je mnogima omiljeni dodatak jelima, ali da li ste se zapitali kako je nastao ovaj proizvod?

1624217182_aioli-1448217_1280.jpg
Foto: Pixabay

Istorija majoneza

Prema priči istorija majoneza seže duboko u prošlost, tačnije 1756. godinu, zahvaljući maršalu Rišeljeu.

Kada je osvojio tvrđavu Por Maon na ostrvu Minorki nastanio se u glavnom gradu Mahon. NJegov kuvar nije imao drva da naloži vatru i napravi svom gospodaru topao umak i tu počinje priča. Pukim slučajem kuvaru je upalo jedno žumance u ulje i on je nehotice počeo da ga muti i tako dobio finu gustu masu, kojom je prelio meso.

Pročitajte još: Menadžer restorana izbacio je baku iz lokala, jer je mislio da je beskućnik - sledećeg dana saznao je surovu istinu!

Maršalu se tako dopao ovaj umak da ga je odmah po povratku u Pariz doneo na dvor Luja XV i dao mu ime majonez prema gradu u kome je prvi put slučajno napravljen. Nakon toga je recept usavršavan do ovog kakav danas poznajemo.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.