· · Komentari: 0
pravopis

KAKO SE PIŠE: Kada ćemo da napišemo DOBRODOŠLI, a kada DOBRO DOŠLI?

Dobrodošli ili dobro došli, kako vi pišete?

1643095585_people-g95ead12c6_1280.jpg
Foto: Pixabay

Pozdrav koji izaziva mnogo polemika i grešaka. Postoje dva načina njegovog korišćenja, a sve zavisi od situacije u kojoj se nalazite odnosno od konteksta.

Kada već želimo da budemo gostoljubivi i da pozdravimo nekoga jedino pravilo je odvojeno pisanje: Dobro došli.

Pročitajte još: KAKO SE PIŠE: Da li je pravilno "kabel", "kabal" ili "kabl"? Jedna od ovih reči NE POSTOJI u srpskom

Napisaćemo sastavljeno kad je pridev u značenju potreban, koristan: Svi što kažete je dobrodošlo.

Dakle, potrebno je da samo uvidmo kontekst upotrebe ove reči i lako ćemo odlučiti o tome kako bi trebalo pravilno i da je napišemo.
 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.