Oglas
· · Komentari: 0

STARINSKI RECEPT ZA SLAVSKO ŽITO: Ne postoji ukusnije!

Donosimo vam starinski recept za slavsko žito.

1766044034_Depositphotos_101554952_L.jpg
Foto: Deposit
Oglas

Slavsko žito se ne kuva samo po receptu, već sa pažnjom, tišinom i poštovanjem. Nekada se verovalo da žito "pamti" ruke koje ga spremaju, pa se kuvalo polako, bez žurbe, u miru i sabranosti.

Potrebni sastojci:

  • 500 g belog pšeničnog zrna (najbolje domaćeg)
  • oko 300 g šećera
  • 1 kesica vanilin-šećera ili 1 kašičica prave vanile
  • 100 g mlevenih oraha (po starinskom – obavezni)
  • malo rendane korice limuna (po želji)
  • prstohvat soli
  • hladna voda
  • Za ukrašavanje (po starom običaju):
  • krupno seckani ili polutucani orasi
  • malo šećera u prahu
  • krstić od oraha ili badema

Priprema:

1. Biranje i pranje žita
Žito se najpre pažljivo prebira, zrno po zrno, da se odstrane ljuske i nečistoće. Zatim se opere u više voda, dok voda ne ostane potpuno bistra.

2. Potapanje preko noći
Oprano žito se prelije hladnom vodom i ostavi da prenoći. Ovo je važan korak – nekada se govorilo da žito mora "da se odmori" pre kuvanja.

3. Sporo kuvanje
Sutradan se žito ocedi, nalije svežom hladnom vodom i stavi na tihu vatru. Kuva se polako, bez naglog ključanja, i nikada se ne meša varjačom, već se samo povremeno protrese lonac.

Kuva se dok zrna ne omekšaju i ne počnu da pucaju, što može trajati i više od sat vremena.

4. Ceđenje i sušenje
Skuvano žito se procedi i rasprostre na čistu pamučnu krpu ili čaršav. Pokrije se drugom krpom i ostavi da se dobro osuši – nekada i nekoliko sati, čak i ceo dan, da ne ostane ni trun viška vlage.

5. Mlevenje
Po starom običaju, žito se mlelo na ručnoj mašini za meso ili tucalo u avanu. Danas se može samleti u mašini, ali bez pretvaranja u kašu – treba da ostane zrnaste strukture.

6. Mešanje žita
U samleveno žito dodaju se šećer, vanila, prstohvat soli i mleveni orasi. Sve se lagano rukom ili drvenom kašikom sjedini. Po želji se doda malo rendane limunove korice.

Ako je masa suva, može se dodati kašika-dve vode u kojoj se žito kuvalo.

7. Oblikovanje i ukrašavanje
Žito se blago poravna u činiji ili tanjiru. Odozgo se pospe šećerom u prahu i ukrasi orasima, najčešće u obliku krsta – simbola vere i sećanja.

Starinski savet:

Žito se sprema u tišini, bez svađe i žurbe.
Ne proba se pre nego što se završi, iz poštovanja prema običaju.
Najlepše je kada prenoći i "odleži", jer tada ukusi postanu puni i zaokruženi.

(Stil)

BONUS VIDEO:

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas