Oglas
· · Komentari: 0

Prepoznajte toksične osobe: Tri znaka da neko MANIPULIŠE vašim osećanjima

Sačuvajte se od onih koji vam ne žele dobro

1673182395_5821b11e5b2d900fe0103e13fe5e4c5b52196a1d.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Manipulacija je vid toksičnog ponašanja koji nepovoljno utiče na odnose, mentalno zdravlje, čini da se osoba koja je "žrtva" manipulatora loše oseća, ugrožava samopouzdanje itd. Manipulisanje tuđim emocijama nije prihvatljivo u vezi, zato je važno prepoznati ga i na to odgovoriti. Ukoliko je nemoguće da osoba promeni ponašanja i osećate se loše u odnosu, bolje je iz njega izaći i sačuvati svoj mir.

Evo koja 3 znaka ukazuju da neko emocionalno manipuliše vama:

1. Na svakom koraku pokušava da obezvredi vaša osećanja - Znate onu situaciju kada nekome kažete da su vas njegove reči povredile, a umesto izvinjenja dobijete primedbu da niste u pravu, da preterujete ili da ste ludi. Kao da vaša osećanja nisu bitna. Kada ste u veoma osetljivom emotivnom stanju i osoba koja vas je za to postavila reaguje mirno, bez reakcije koju ste očekivali, možete početi da sumnjate u sebe. U svoja osećanja. U svoja uverenja. Počinjete da mislite da je možda ova osoba u pravu. Povlačite se u sopstveni um, gde pokušavate da ponovo obradite sve informacije dok ne izgubite toliko samopouzdanja da ne želite ni da nastavite razgovor. Takođe, kao odgovor na vaše reči da ste popvređeni može se pojaviti ljutnja druge osobe koju niste očekivali. Što više puta doživite tako ljutu reakciju, više sumnjate u svoja osećanja, a možda ćete čak i početi da ubeđujete sebe da ste možda pravi krivac i počećete da se izvinjavate.

Pročitajte još: Suočite se sa sobom: Prepoznajte signale koji ukazuju da VI SABOTIRATE VAŠU VEZU

2. Drugačije vas tretiraju kada ste sami, a drugačije pred drugima - Partneri u vezi obično imaju stvari koje su privatne, samo njihove i koje ne dele sa drugima. Razmislite da li vam je poznata sledeća situacija. Sedite sa svojim partnerom i svojim društvom kada on ođednom koristi nešto veoma lično (i privatno) za vas da se našali pred svojim prijateljima. Iako se svi smeju, vaš osmeh je razigran dok vam u stomaku sve "kuva" od stida, ali se radi mira pravite da je sve u redu. Kada mu pomenete da vas je otkrivanje nečeg tako ličnog uznemirilo, on odbacuje celu stvar govoreći da je to bila samo šala i da se morate malo opustiti . Kaže vam da preterujete.

Problem je što je tada njegov stav potpuno drugačiji kada ste sami, pa vas takvi ispadi u javnosti mogu još više iznenaditi. Kada ste sami , emocionalni manipulator je pun izgovora i pokušava da vam dokaže kako je savršen. Za svoje neprimerene postupke, na koje ukazujete, često nalazi druge krivce – posao, stres, porodicu. I sve to tako ubedljivim tonom da ste i dalje spremni da mu ponudite još jednu šansu.

3. "Svi" razmišljaju na isti način kao on - Emotivni manipulatori svojoj žrtvi žele da usade sumnju i strah. Emotivni manipulator vam govori da se svi (prijatelji, rođaci, kolege) slažu sa njim da je ono što ste uradili (ili šta radite, kako mislite ili koje principe imate) loše, pogrešno, nepristojno ili nenormalno. To vam ostavlja utisak da ste jedini u svojim postupcima i samim tim da stalno grešite. Ako pitate ko su "svi", obično ne dobijete odgovor.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas