Oglas
· · Komentari: 0
PRAVOSLAVNI KALENDAR

SRBI, danas obavezno ostajete u svojim domovima! Evo koje još običaje poštujemo na MITROVDAN

Pravoslavni vernici danas obeležavaju velikog mirotočivog sveca, koji je život dao za Hrišćane

1604789911_Mitrovdan.jpg
Foto: Magazin Novosti
Oglas

Vernici Srpske pravoslavne crkve širom sveta danas slave svetog Dimitrija, sveca koji je svoj zemaljski život posvetio pomagajući siromašnima. Ova krsna slava po brojnosti svečara nalazi se na visokom na šestom mestu slava kod Srba, u narodu čuvena kao Mitrovdan.

Pročitajte još: Znate li zašto je manastir ŽIČA CRVENE boje? Mi imamo odgovor!

Mitrovdan, velika krsna slava posvećena je svetom Dimitriju,  sinu velikog solunskog vojvode, koji je zbog nesebičnog pomaganja siromašnim Hrišćanima bio utamničen, a kasnije i surovo ubijen nakon što su ga sledbenici Maksimilijana proboli sa devet kopalja.

Pročitajte još: Manastir Kumanica krije NAJVEĆU SRPSKU TAJNU: Mošti Svetog Save NISU SPALJENE?!

Prema Hrišćanskom predanju, iz njegovog tela poteklo je celebno miro, kojim su se bolesni lečili koji su dolazili da celivaju mošti svetitelja.

Sveti Dimitrije je zaštitnik grčkog grada Soluna, dok Rusi smatraju svetog Dimitrija pokroviteljem Sibira.

Pročitajte još: Pismo MASONA koje se PREPRIČAVA: Isprovociraćemo socijalnu KATAKLIZMU i otvoriti vrata LUCIFERU

Kasnije je car Justinijan Prvi tražio da se mošti ovog svetitelja premeste u Carigrad, ali se u spisima navodi da je prilikom dodirivanja kovčega odjeknuo odlučan glas: "Stanite, ne dirajte!". Tako je zaštitnik grada Soluna ostao u svom gradu, gde se njegove mošti i danas nalaze. Sveti Dimitrije je i zaštitnik ovog grčkog grada, dok Rusi smatraju svetog Dimitrija pokroviteljem Sibira.


Mošti svetog Dimitrija u Solunu; Foto: Magazin Novosti

Običaji koji se poštuju na Mitrovdan

Pročitajte još: "Kakvo je ovo čudovište?" Ova fotografija izazvala je bes ljubitelja PICE (FOTO)

Sa Mitrovdanom počinje zimski period. U stara vremena se hajduci iz šume razilazili kućama svojih jataka da prezime, pa je ostalo u narodu poznato: "Đurđev danak, hajdučki sastanak, Mitrov danak, hajdučki rastanak."

Ne izlazi se iz kuće
Za Mitrovdan i Đurđevdan u srpskom narodu se kaže da su glave od kuće. Tih dana se mrsi ako su mrsni dani, ali ne izlazi se iz kuće i ne primaju gosti osim onih koji ovaj praznik slave kao krsnu slavu. To su ostaci verovanja iz davnih vremena kada je Mitrovdan spadao u novogodišnje praznike. 

Na Mitrovdan mora da bude gotova kuća koju domaćin pogodi sa dunđerima oko Đurđevdana. Do Mitrovdana se jede sveže spremljeno meso, a od Mitrovdana samo ono koje se suši u toku jeseni.

Pročitajte još: Tražite je na POGREŠNOM mestu! Veljko tvrdi da se ATLANTIDA nalazi na dnu DUNAVA, poseduje i DOKAZE

Takovci u subotu, pred Mitrovdan, postavljaju spomenike umrlima.

Na ovaj dan se ne ide na put, svako treba da spava kod svoje kuće.

Pročitajte još: Zabranila sam ocu našeg deteta svaku komunikaciju sa ćerkom zbog njegovih užasnih komentara

U Šumadiji seljaci u svaki ugao sobe stave belutak da ih brani od miševa. Žene na ovaj dan ne diraju vreteno, češljeve i makaze. Ako na ovaj dan bude mraza i pada sneg, takva će biti i čitava zima.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas