Oglas
· · Komentari: 0
Razgibavanje

I vozači drumskih krstarica moraju da održavaju kondiciju, a sada postoji jednostavno REŠENJE (Foto/Video)

„Top Fit-set“ osmišljen u Mercedes -Bencu a pomaže i digitalni fitnes trener za zdravlje šofera

mercedes-vezbe-naslovna.jpg
Foto: Mercedes
Oglas

Vozači drumskih krstarica, koji voze na dugim linijama, svakodnevno su izloženi stresu, a višečasovno sedenje, bez obzira na udubnost i sav komfor modernih kamionskih kabina  je velika pretnja za zdravlje. Uočeno je da se to jako loše odražava pre svega na kondiciju, na  dobijanje suvišnih kilograma, a sve to jasno je, utiče na celokupan organizam, narušavajući zdravlje.

Pročitajte još: Zgrabite prvu STOLICU i počnite da vežbate, jer idu LEPI dani

Prosečno, pokazala su istraživanja, vozači kamiona godišnje provedu 24 dana na bolovanju,
Na prezentaciji novog  „mercedesovog“ superteškaša, moćnog „aktrosa“, u Španiji, ekipa „Novosti“ je imala priliku da se uveri u da u ovoj kompaniji itekako vode računa o kondiciji vozača, njihovom opštem zdravlju.

Kabine su udobne Foto: Mercedes

Iako je kabina novog „aktrosa“ udobnija od većine dnevni soba, sedišta  mekša od većine fotelja, klima sistem savršen, a digitalni sistemi vrhunski i omogućavaju vozaču da mnogo manje stresno radi svoj posao (postoje automatski sistemi za pomoć u vožnji, kamere umesto retrovizora, sistemi za parkiranje i slično) ipak je ocenjeno da vozači moraju bar jedan deo svog radnog vremena da provedu na relaksaciji!

Pročitajte još: Znate li šta je TRE? Posle SEDAM jednostavnih vežbi rešićete se stresa

Kako je to „Mercedes-Benc “osmislio pokazao je vozač Heiko Gebhart na ličnom primeru.

- Samo godinu dana ranije nagurao sam do 115 kilograma- pričao je Heiko koji je u punoj snazi u srednjim četrdesetim – I leđa su počela da mi zadaju probleme. Ali,mi profesionalni vozači smo retko kada kod kuće, većinu vremena provodimo u kamionu.

Heiko je imao sreću da mu njegov poslodavac „Špedicija fehrenkoter“ omogući pravi fitnes studio na točkovima u kabini njegovog „aktrosa“. Radi se o  programu osmišljenom u „Mercedes Bencu“ nazvanom „Top fit-set“  koji sada Gebhart koristi da bi razmrdao kompletnu muskulaturu, smanjio napetost i eliminisao stres.

Uz vežbe ne bole leđa Foto: Mercedes

Postoji i specijalno dizajnirana drvena daska koja se lako prikači, učvrsti za pod kabine. Tu su i elastične trake za vežbanje sa dva nivoa jačine, ali i ceo niz vežbi koje su umnogome pomogle našem sagovorniku da sa 115  smrša na 80 kilograma!

- Mi smo specijalno razvili ceo sistem sprava i vežbi za kabinu kamiona – objašnjava Zigfrid Rot iz Istraživačkog i razvojnog centra „Mercedesa“.

Razvijen je ceo sistem vežbi za vozače.

- Vozači vežbaju u privatnosti svojih kabina što je mnogima presudan faktor. Mnogi ne žele da vežbaju van kabina i to ne samo zbog lošeg vremena.

Istraživački i razvojni centar „Mercedesa“ je ceo sistem razvio sa naučnicima iz oblasti sporta  kao „Bazik fit“, „Strong fit“, “Top fit“ i „Pauer fit“, a svaki od ovih  prikaza  sadrži šest  vežbi namenjenih za oblasti vrata, leđa, ramena, stomaka, nogu. Video snimci su na DVD deo kompleta i u „aktrosu“ se na primer koriste preko „FleetBoard Driver“ aplikacije.

Za starije kamione vežbe su u telefonu Foto: Mercedes

Naravno, i za one manje opremljene kamione, koji nemaju tač-skrin ekrane tu je smartfon preko kojeg se takođe veoma lako dobijaju sva neophodna  upustva za vežbanje.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas