Oglas
· · Komentari: 0

Najbolje vreme za trening ako želimo dobro da spavamo: Vreme je za menjanje rutina

Vežbanje je generalno dobro poznat način za poboljšanje sna, a pored samog vežbanja i vreme treninga takođe može da igra ulogu

1671114147_shutterstock_1602894142.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Koliko dobro spavamo uglavnom se vrti oko našeg cirkadijalnog ritma, odnosno unutrašnjeg sata tela koji reguliše kada se osećamo pospano.

Prema licenciranom kliničkom psihologu, Ariku Prateru, vežbanje u isto vreme svakog dana je jedan od najboljih načina za to.

- Pokazalo se da je fizička aktivnost efikasna u održavanju cirkadijalnih ritmova ljudi. Vežbanje otprilike u isto vreme svakog dana, treniraće vaš ritam i omogućiti da ga učinite predvidljivijim za svoje telo - objašnjava psiholog za Mind Body Green.

Pročitajte još: Sve prednosti badema: Poznati kao hrana bogata hranljivim materijama

Vežbanje, posebno intenzivne vežbe koje podižu telesnu temperaturu, u roku od dva sata pre spavanja može nekim ljudima da oteža san. Ovo čini jutro pravim vremenom za vežbanje, posebno ukoliko je vreme dobro za vežbanje napolju. Na ovaj način ćete dobiti jutarnju svetlost, što će vam pomoći da trenirate svoj cirkadijalni ritam, i malo energije koju ćete nositi sa sobom do ostatka dana.

Čak je i drevna tradicija ajurvede dugo učila da je vežbanje najbolje između 6 i 10 sati ujutru. Naravno, ako vaš raspored ne dozvoljava jutarnje vežbe, svaki pokret je svakako bolji od nikakvog – samo pokušajte da to uradite nekoliko sati pre planiranog odlaska na spavanje. A što se tiče vrste vežbanja, svaka vežba u kojoj uživate i sa kojom držite korak je odličan početak.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas