Oglas
· · Komentari: 0
VEŽBE

Ustanete i krcnu zglobovi? Počnite sa ovim lakim vežbama dok ne bude kasno

Kako priroda počinje da se budi nakon zime tako bi trebalo i postepeno da se povećava fizička aktivnost. Zato pre nego što vas lepo vreme namami u duge šetnje, pripremite svoje zglobove za ovo opterećenje.

1614685872_Depositphotos_329655462_l-2015.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

To će vam pomoći da se spremnije uhvatite ukoštac sa svim izazovima kvalitetne rekreacije. Potreba za razmrdavanjem zglobova najveća je kod onih koji pate od osteoartritisa, odnosno artroze, degenerativnog i najučestalijeg oboljenja zglobova.

Pročitajte još: Grčenje mišića je signal upozorenja koje šalje telo: Evo kada treba hitno otići kod lekara

Osteoartritis?
Ova bolest se postepeno i podmuklo razvija od srednjeg životnog doba, a najčešće ispoljava tek u kasnijim godinama. Može da zahvati i šake. Mnogi u početku bolove zanemaruju, a odlaganje lečenja umanjuju mogućnost da ono bude uspešno

Ukoliko zahvati velike zglobove - kolena i kukove, nelečeni osteoartritis može teško da ih ošteti i oteža, čak i potpuno onemogući kretanje.

Ustanete i krcne? Vežbe će ojačati fleksibilnost.

Reumatolozi kažu da gotovo da nema osobe koja se u srednjem i poznijem životnom dobu ne požali na bolove u zglobovima, a s godinama i na manje ili više otežano kretanje. Bol u zglobu, naročito ako se javlja pri prvim pokretima nakon mirovanja, a potom pri dužoj upotrebi zgloba, ukazuje na najčešću reumatsku bolest zglobova - osteoartritis (artrozu). .

Pročitajte još: RUSKI kardiolog Mihajlovič otkriva tajnu dugovečnosti SRBIMA: Šest vežbi za ZDRAVU KIČMU i u desetoj deceniji života

Vežbe koje doprinose jačanju i fleksibilnosti zglobova mogu mnogo da pomognu, kako u prevenciji tako i kada se bolest već pojavi. Praktikujte ih što je češće moguće, jer fizička aktivnost je jedini način da ostanete pokretni kao u mladosti.

Istezanje
Iz stojećeg stava ispružite ruke iznad glave, udahnite i dobro se istegnite uvis. Izdišući, previjte se ka napred tako da trup bude paralelan sa podom. Udahnite, izvijte se nazad uz izdisaj. Ponovite nekoliko puta.

Most

Sedite i ispružite noge ispred sebe. Razdvojte noge na otprilike 30 santimetara. Dlanovi bi trebalo da budu na podlozi usmereni ka nogama. Bradu spustite na grudni deo.

Vežbajte veoma polako.

Polako dižite trup i zadnjicu, a da vam ruke ostanu na mestu. Napravite most. Dok dižete trup u isto vreme polako savijajte glavu unazad. Polako se vratite u prvobitni položaj. Ponovite vežbu najmanje dvaput.

Pročitajte još: Umor, nestabilna težina, problemi sa zdravljem: Šta sve ukazuje na to da se malo krećemo?

Podizanje nogu

Lezite na pod, ruke su uz telo okrenute dlanovima nadole, noge ispružene i razdvojene u širini kukova. Polako udahnite i podignite noge od podloge što više, probajte do pravog ugla. Leđa i karlica sve vreme moraju da budu celom površinom uz podlogu. Dok dižete noge, u isto vreme savijajte glavu ka grudnom košu. Ponovite nekoliko puta.

Rotacija trupa
Zauzmite raskoračni stav i raširite ruke. Gornji deo tela rotirajte levo-desno, dok donji ostaje statičan. Glavu držite pravo u liniji sa kičmom.
Ne vežbajte do krajnjih granica!

Pretklon

Zauzmite raskoračni stav i raširite ruke. Udahnite, nagnite se nalevo u stranu i lagano, izdišući, desnu ruku spustite ispred levog stopala, dok je leva vertikalno. Glavu okrenite nadesno sa pogledom na ruku, malo zastanite u ovoj pozi, pa se polako ispravite. Uradite isto na suprotnu stranu.

Pročitajte još: Ovih pet vežbi treba da rade svi koji sede ispred kompjutera, a naročito oni koje bole kolena

Brada do kolena

Iskoračite napred desnom nogom, a rukama obuhvatite laktove. Udahnite i polako se savijte ka iskoračenoj nozi sve dok bradom ne dodirnete koleno. Ispravite se izdišući. Zatim, iskoračiti levom nogom i ponoviti isto.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas