· · Komentari: 0
TOP FORMA

Vežbe za jake i zdrave kukove

Kada počnete da vežbate, znajte da će to da poveća pokretljivost kukova, da ojača mišiće koji ih stabilizuju i da smanji njihovo zamaranje.

1630917267_Depositphotos_93293122_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Starenjem hrskavice zglobova postaju sve tanje, a bolovi i ograničenost pokreta veća. Što su zglobovi masivniji, kao što su kukovi, problem može da bude mnogo izraženiji. Tanjenje hrskavice zglobova kuka i slabljenje gustine kostiju vodi u jake bolove, blokadu pokreta i nesigurnost pri hodu. Da bi sprečili ovaj scenario i da biste starost dočekali sa zdravim kukovima i lekari i fitnes instruktori su saglasni da bi trebalo da se vežba.

Pročitajte još: Ako ne volite da trčite vežbajte u kući: Evo 4 lakih vežbi

Prvo kod doktora
Pre nego što se upustite u aktivnost zatezanja okolnih mišića bokova, prvo uradite proveru gustine kostiju i posavetujte se sa reumatologom ili fizijatrom da li su vam potrebni određeni lekovi ili suplementi.

Drugi korak, ukoliko imate višak kilograma je da počnete da sprovodite dijetalni režim ishrane.

Vežbe jačaju mišiće

Jačanje mišića obezbeđuje pravilan položaj kukova pri svakodnevnim pokretima. Veća pokretljivost u zglobu smanjuje pritisak između hrskavica u zglobu kuka pri izvođenju pokreta i u miru. Na taj način se smanjuje opterećenje koje trpe hrskavice zgloba kuka.

Podizanje bokova

Lezite na bok sa savijenim nogama. Oslonite se na podlakticu. Iz ovog položaja oslanjajući se na podlakticu podignite kukove od podloge, a zatim razdvojite kolena. Vratite se u početni položaj. vežbu ponovite 10 puta na jednom, pa na drugom boku.

Pročitajte još: Dijeta kojom se gube kilogrami i sprečavaju NADUTOSTi gasovi (JELOVNIK)

Korak u stranu

Zauzmite raskoračni stav i blago se spustite u čučanj. Leđa su pognuta ka napred, ali zategnuta i ispravljena, a stomak i karlica takođe. Iz tog položaja jednom nogom napravite iskorak u stranu. Ponovite 10 puta. Isto uradite i suprotnom nogom.

Podizanje noge

Lezite na bok oslonjeni na podlakticu. Podižite nogu iz kuka 30 puta, odnosno tri puta po 10 ponavljanja. Ponovite isto ležeći na drugom boku.

Pročitajte još: Nema gladovanja: Proverena DIJETA za menopauzu i bolnu menstruaciju (JELOVNIK)

Bočni trbušnjaci

Ruke opružite pored tela, a kičmu pripijte sasvim uz podlogu. Naizmenično savijajte i opružajte noge. Uradite maksimalan broj ponavljanja u tri serije, a s vremenom povećavajte broj ponavljanja.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.