Oglas
· · Komentari: 0

Vežbe za sve koji rade za kompjuterom: Opustite ramena i rešite se bola u vratu

Ako ste zbog posla primorani da po više sati sedite za stolom, a naročito ako još morate i da gledate u monitor, sigurno je da vas bar nekad muči bol u vratu i osećaj da su vam mišići veoma stegnuti.

1709806434_shutterstock_1061485943.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Grč u ramenimamože da nastane zbog nepravilnog položaja i dugotrajnog sedenja za računarom kao i stresa i nedovoljnog oporavka i istezanja nakon vežbanja.

Mišići često ostaju u statičkoj kontrakciji, a tenziju možete da izbegnete tako što ćete odraditi nekoliko jednostavnih vežbi kod kuće. 

1. Rotacija trupa

Lezite na stranu, savijte kolena i ruke ispružite ispred tela. Gornju ruku polako pružajte unazad, rotirajući gornji deo trupa. Pogledom pratite šaku, tako da se i glava okreće zajedno sa trupom. U završnom položaju ostanite dvadesetak sekundi, opustite se što je više moguće i polako dišite. Okrenite se na drugi bok pa ponovite vežbu drugom rukom.

Uradite dva do tri ponavljanja barem jednom dnevno.

2. Stezanje lopatica

Stanite uspravno ili se uspravite sedeći u stolici, ne naslanjajući leđa. Zategnite ramena unazad tako da lopatice klize jedna prema drugoj. Zamislite da pokušavate da između lopatica stegnete olovku. Zadržite taj položaj pet sekundi, pa se opustite. Počnite sa dva ponavljanja - jedno ujutru i jedno uveče.

Povećavajte broj dok ne stignete do pet serija.

3. Slovo "T"

Stanite uspravno i ispružite ruke ispred sebe u visini ramena. Neka laktovi ne budu savijeni. Sada odručite, tako da ruke i trup vizuelno čine slovo "T". Ponovite deset puta, dve do tri serije dnevno. Kada se naviknete na vežbu, možete uključiti elastičnu traku, koju ćete rastezati rukama dok vežbate. 

Takođe, možete koristiti i male tegove, čak i oni od 1kg će biti sasvim dovoljni. Probajte što pre!

(Lepa i srećna)

BONUS VIDEO

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas