· · Komentari: 0

Idealne namirnice za prelazan period: Pojačajte imunitet

Da li se osećate umorno, nekada i prehlađeno, tokom prelaznog vremena i promene godišnjih doba? Najčešće je to odbrambeni mehanizam našeg tela koji pokušava da se brine o nama i zaštiti nas.

1646748398_ginger-gd7daea6c6_1280.jpg
Foto: Pixabay

Takom prelaznog perioda bilo bi dobro da povećamo unos namirnica koje će povećati naš imunitet i napravimo male promene u ishrani.

Vitamin C

Kad god se prehladimo uglavnom nam prvo kažu da dodamo više vitamina C. Počnite od citrusnog voća koje uključuje limete, limune, pomorandže, mandarine, do povrća poput paprike, lisnatog povrća kao što su spanać, zelena salata, kelj...

Pročitajte još: Da li su ishrana i raspoloženje povezani? Evo šta bi moglo da nam pomogne da prebrodimo dan

Kurkuma

Kurkuma sadrži jedinjenje zvano kurkumin, koji je antiinflamatorne i antivirusne prirode. Možete da napravite smesu od sirove kurkume i pomešate ga sa mlekom i medom.

Beli luk

Beli luk je poznat po tome da povećava imunitet,a čime povećava zaštitu od gripa i virusa. Sadrži visoke koncentracije cinka koje dopunjuju i podstiču efikasnost tela u povećanju T-ćelija, čineći tako beli luk borcem protiv gripa.

Đumbir

Đumbir je zapravo koren i nosi obilje hranljivih materija i minerala koji uključuju vitamin B6, magnezijum i mangan. Svi hranljivi sastojci igraju aktivnu ulogu u povećanju metabolizma, a time i imuniteta. Đumbir takođe sadrži specifično aktivno jedinjenje zvano Gingerol, koje čini đumbir antiinflamatornim i antibakterijskim po prirodi i tako sprečava infekcije.

BONUS VIDEO


 
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.