Oglas
· · Komentari: 0
DAR PRIRODE

Kraljevska biljka koja leči nesanicu jednom šoljom čaja

Bosiljak mnogi sade na prozoru kako bi oterali komarce, a ne znaju koliko je lekovit.

1626509299_Jetra.png
Oglas

Ukoliko loše spavate zbog velikih vrućina pokušajte da rešite problem na prirodan način. Najverovatnije na prozoru ili u vrtu imate bosiljak. Uberite nekoliko listova.

Pročitajte još: Važi za najzdravije povrće na svetu: Evo kako se sprema

Bosiljak umiruje stres

Čak od bosiljka se koristi od davnina zbog umirujućeg svojstva na organizam. Pomoćiće i redovna upotreba kao svežeg začina u jelu, prijaće vam i miris, ali čaj od bosiljka će vas najbolje umiriti i uspavati.

Recept od svežeg bosiljka
Čaj od bosiljka se pravi od svežig ili suvih listova ili cvetova. Kašika svežih listova se ubaci u šolju sa prokuvanom vodom, pa ostave da odstoje pet minuta. Osušeni bosiljak se, pak, preliva vrelom vodom i ostavi 10 minuta.

Bosiljak ima mnogobrojne lekovite osobine, ali je malo poznato da deluje kao antidepresiv. Višegodišnja istraživanja su, naime, pokazala da čaj od ove biljke pozitivno deluje na koru nadbubrežnih žlezda i tako pomaže telu da prozvodi hormone koji ublažavaju negativan uticaj stresa.

Čaj od bosiljka može da "podigne" organizam.

To je razlog što je čaj od bosiljka gotovo na vrhu liste prirodnih napitaka koji se uzimaju da "podignu" organizam.

Čaj od bosiljka je prirodni sedativ

Čaj od bosiljka smiruje napetost, jer deluje poput prirodnog sedativa. Međutim, bosiljak ima i protivupalno dejstvo pošto opušta mišiće.

Dobro je pozanto da bosiljak sprečava infekcije, a naročito u slučaju prehlade. To je još jedan razlog zašto treba prvo posegnuti za čajem od bosiljka pa tek onda lekovima. Za upalu grla pije se mlak čaj i prvo grgoće u grlu.

Pročitajte još: Otkrili ste ALKOHOL kod deteta? TRI su moguća razloga zbog kojih se OPIJAJU

Bosiljak kao lek može, takođe, da poboljša pamćenje, a često se koristi za prevazilaženje umora.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas