Oglas
· · Komentari: 0

Aktivnosti koje treba da izbegavamo pre odlaska na spavanje: Utičnu na kvalitet sna

Dobar san je važan na mnogo nivoa. Pomaže u našem kognitivnom funkcionisanju i raspoloženju, dok jača naš imunitet da ostanemo zdravi i daje nam energiju koja nam je potrebna da se uhvatimo u koštac sa danom koji sledi.

1708530136_shutterstock_2285832849.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Poremećaj sna može da učini da se osećamo anksiozno ili razdražljivo, pa je važno da znamo šta možemo da uradimo da bismo bolje spavali svake noći i zašto to počinje tako što unapred vodimo računa o tome šta radimo pre nego što odemo da spavamo.

- Pokušajte da izbegnete rad ili korišćenje spavaće sobe za zadatke koji vas aktiviraju i nisu povezani sa osećanjem smirenosti - objašanjava dr Šarma, stručnjak za san, prenosi Real Simple.

Ove aktivnosti mogu uključivati bilo šta, od gledanja u telefon, gledanja televizije ili rada u krevetu.

Dr Šarma čak preporučuje da razmislite o čitanju u dnevnoj sobi kako biste i to razgraničili sa spavanjem.

Drugi ključni principi za dobru higijenu sna

Dr Šarma naglašava važnost toga da dozvolite svom umu i telu da se opuste pre spavanja kako biste došli do tog stanja smirenosti. Ona predlaže da pokušate da se opustite najmanje 30-60 minuta pre spavanja čitajući, radeći jogu ili meditaciju, ili uživajući u toploj kupki. Bilo koja od ovih opuštajućih aktivnosti može biti umirujuća za nervni sistem i pomoći nam da se pripremimo za miran san.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas