Oglas
· · Komentari: 0
ZDRAVLJE DECE

Američka DOKTORKA Sara Anderson: Ako ne želite da su vam DECA GOJAZNA, evo kada moraju ići na spavanje

Profesorka epidemiologije na Fakultetu za javno zdravlje državnog univerziteta u Ohaju istraživala je benefite dovoljnog sna za razvoj dece

1653494775_child-gf98454f81_640.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Vreme odlaska na spavanje dece u uzrastu od četiri godine direktno utiče na na njihovu visinu, težinu i indeks telesne mase sa 15 godina, tvrdi Sara Anderson, profesor epidemiologije na Fakultetu za javno zdravlje državnog univerziteta u Ohaju, koja je istraživala benefite dovoljnog sna za razvoj dece.

Pročitajte još: Samo održavanje bazena košta kao MANJI STAN U BEOGRADU: Zavirite u dom fudbalera Nemanje Matića i njegove supruge (FOTO)

Poređenjem zdravlja dece kada su postali tinejdžeri u odnosu na vreme odlaska na spavanje u ranom detinjstvu, otkrila je da se kod samo 10 odsto dece koja su na spavanje odlazila do 20 časova, javljala gojaznost u periodu adolescencije, u poređenju sa 16 odsto dece koja su na spavanje odlazila između 20 i 21 čas, i sa čak 23 odsto dece koja su na spavanje odlazila nakon 21 čas.

Pročitajte još:  Maša Terzić proslavila rođendan bez izabranika? Neposredno pred porođaj organizovala proslavu, a Zvezdan je izjavio ovo (FOTO)

Prema zaključku profesorke Anderson, ako se u obzir uzmu i drugi faktori koji mogu uticati na gojaznost, deca koja u predškolskom uzrastu na spavanje idu nakon 21 čas, imaju duplo veći rizik da kao tinejdžeri budu gojazni, u odnosu na decu koja u istom uzrastu idu na spavanje pre 20 časova.

American Academy of Sleep Medicine je u junu ove godine objavila vodič u kojem su date preporuke za dužinu spavanja koja je potrebna za zdrav razvoj dece:

  • Za bebe starosti od 4 do 12 meseci potrebno je 12 do 16 sati spavanja dnevno.
  • Deci od 1 do 2 godine između 11 i 14 sati
  • Deci od 3 do 5 godina između 10 i 13 sati
  • Za uzrast od 6 do 12 godina potrebno je 9 do 12 sati spavanja
  • Od 13 do 18 godina potrebno je 8 do 10 sati pavanja

Pročitajte još: Radost u domu Lidije Vukićević: NJen naslednik podelio važnu vest (FOTO)

Prema mišljenju doktorke Hariet Hičok sa Murdoch Childrens Reasearch Institute, ne može se striktno odrediti koliko je sna potrebno deci. Kvalitet sna je važan bar u istoj meri. A isto tako je bitno i da postoji ustaljeno vreme za odlazak na spavanje i da se ove navike treba pridržavati svih sedam dana u nedelji

Bonus video:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas