· · Komentari: 0
ZDRAVLJE

Bore na čelu ukazuju na BOLEST! Dobro pogledajte da li morate HITNO KOD LEKARA

Francuski naučnici dovode u vezu duboke bore sa mogućim problemima sa srcem i krvnim sudovima.

1596624011_bore-2.jpg
Foto: depositphotos

Rezultati istraživanja, koje su sproveli francuski naučnici Univerzitetskog medicinskog centra u Tuluzu, ukazuju na to da bore na gornjem delu lica mogu upozoriti na potencijalne probleme sa srcem i krvnim sudovima.

Pročitajte još:  Da li ste probali japansku metodu UKEIRERU? Odlična je!

- Ne možete videti ili osetiti faktore rizika poput visokog nivoa holesterola u krvi ili povišenog pritiska. Proučavali smo bore na čelu jer su one tako jednostavne i vrlo uočljive - kaže autorka studije Jolanda Eskvirol. Iako doktorka nije navela šta bi moglo da bude veza između te vrste bora i kardiovaskularnih bolesti, istakla je da bi naborano čelo moglo da ima veze sa smanjenjem elastičnosti arterija zbog nakupljanja naslaga na njihovim zidovima.

Budući da su krvni sudovi na čelu veoma mali, oni su osetljiviji na skupljanje, što znači da bi to mogao biti rani znak preranog starenja. Istraživanje je rađeno 20 godina, a u njemu je učestvovalo 3.200 odraslih zdravih osoba koje su imale 32, 42, 52 i 62 godine kada je istraživanje počelo. Svaki učesnik bodovan je u zavisnosti od dubine bora na čelu. Bodovi su bili u rangu od nula do tri.

Pročitajte još: Evo kako da sprečite PROPADANJE MOZGA: Ne dozvolite da budete nečija budala

Utvrđeno je da su oni koji su dobili jedan bod imali veći rizik da umru od kardiovaskularnih oboljenja od onih koji su dobili nula bodova, dok su oni sa dva ili tri boda imali 10 puta veći rizik.

Sam pogled na lice osobe može otkriti potencijalni zdravstveni problem, a onda bi lekar mogao da posavetuje pacijenta kako da smanji rizik od bolesti-  objasnila je dr Eskvirol dodajući da bi usledila promena životnih navika, najpre ishrane i količine i tipa fizičkih aktivnosti

Budući da je ovo prvi put da su bolesti srca i krvnih sudova dovedene u vezu sa borama, neophodna su dalja istaživanja.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.