· · Komentari: 0
jelo

Da li pravilno ŽVAĆETE HRANU? Evo koliko je to VAŽNO ZA ZDRAVLJE

Nutricionistima je podjednako važno i šta jedete i kako jedete svoje obroke. Deluje jednostavno i pitamo se kako možemo pogrešno da žvaćemo hranu.

1597402869_Depositphotos_3949229_s-2019.jpg
Foto: Deposit

Način na koji žvačete zalogaje određuje koliko ćete hranljivih materija uneti.

Upravo je to istaknuo psihijatar Drew Ramsey u razgovoru na mbg podcastu.

Pročitajte još: Grade se STANOVI za porodice sa decom na Novom Beogradu - EVO O ČEMU SE RADI (FOTO)

Psiha utiče na način žvakanja hrane

Psihijatar tvrdi da naše mentalno stanje određuje kako ćemo jesti, a negativno psihičko stanje ima rezultat da manje žvačemo hranu pre nego što je progutamo.

Foto: Deposit

Kad smanjite vreme koje koristite za žvakanje hrane, enzimi u probavnom sistemu imaju manju površinu za razgradnju namirnica. To znači da naše telo ima smanjenu sposobnost apsorpcije nutrijenata.

Pročitajte još: Evo kada NE SMETE koristiti gel za dezinfekciju ruku - MOŽE BITI OPASNO

Važno je da ne žavaćemo hranu brzo!

Vaše psihičko stanje uticaće i na količinu nutrijenata koje dobijate iz hrane. Ako ste pod stresom, to može prekinuti komunikaciju između mozga i probavnog sistema. U tom slučaju apsorbovaćemo samo 20 posto nutrijenata iz hrane.

Pročitajte još: PET saveta kako se izboriti sa NAPADOM PANIKE: Kesu u džep i otkopčajte DUGME

Kako jesti?

Psihijatar je ponudio način kako rešiti ovaj važan problem.

“Fokusirajte se na vašu prisutnost za stolom uz one koje volite i uz hranu”, savetovao je.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.