· · Komentari: 0
Zdravlje

DA LI VAŠ MALIŠAN UNOSI DOVOLJNO TEČNOSTI: Roditelji, ovoliko vode vaše dete mora da pije da bi se normalno razvijalo

Nedavno sprovedene analize uzoraka urina dece i adolescenata, pokazale su da čak polovina ispitanika iz razvijenih zemalja ne pije dovoljno vode, dok svako četvrto dete uopšte ne unosi vodu tokom dana.

1600250801_Novosti-620x419_3.jpg
Foto: Shutterstock

Ovakvi podaci zabrinjavaju, jer je voda glavni sastojak ljudskog, pa i dečijeg organizma - do prve čini 78, a nakon prve godine života oko 65 posto njihove ukupne telesne mase. Iako je dečije telo manje od tela odrasle osobe, neophodna mu je gotovo pođednaka količina vode kako bi normalno funkcionisalo.

- Mališanima od jedne do tri godine preporučuju se četiri, a deci uzrasta od četiri do osam godina pet šolja vode dnevno. Od devete godine količina potrebnog unosa vode, kod dečaka i devojčica se menja, pa bi tako dečaci od devet do 13 godina trebalo da piju šest, a devojčice istog uzrasta pet do šest šolja - ističe prof. dr Gordana Peković, lekar i specijalista nefrologije.

Foto: Shutterstock

Ona napominje i da kod dece nije u potpunosti razvijen mehanizam za žeđ, te da su u najvećem riziku od dehidratacije predškolci i đaci nižih razreda osnovne škole. To ujedno znači i da je dužnost roditelja da ih u ovom uzrastu podsećaju da piju vodu, ali i da ih podstiču da izgrade naviku redovnog unosa tečnosti.

- Sokovi i gazirana pića ne mogu i ne smeju da zamene vodu. Iako u svom sastavu imaju određenu količinu vode, ovi napici, zbog velike količine šećera, mogu da izazovu dehidrataciju, gojaznost i druge zdravstvene probleme kod dece. Voda iz vodovoda je bakterijski i tehnički ispravna, ali zbog prolaska kroz stare i zarđale cevi može biti zakišeljena više nego što je poželjno, pa se preporučuje ili upotreba prečišćivača ili flaširanih voda proverenog kvaliteta - dodaje doktorka.

Foto: Shutterstock

Kada se opredeljuju za flaširanu vodu, roditelji bi pored kvaliteta, trebalo da obrate pažnju na sastav, koji mora biti posebno prilagođen dečijem organizmu.

- Voda mora da bude prilagođena uzrastu, u smislu sastava i koncentracije minerala. Jednako važno je da bude prirodnog porekla i potpuno istog sastava - u boci kao i na izvoru. Dobar primer je VODAVODA Vodica, jer kao jedna od najkvalitetnijih arteških voda na svetu ima idealan sastav minerala i elektrolita. Pored toga, ova voda je i NSF sertifikovana, što je svrstava u rang svetskih lidera u premium vodama - napominje sagovornica.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.