· · Komentari: 0
ZDRAVO

Smanjite upale i rizik od infekcija: Uvrstite KUPUS u redovnu ishranu!

Nije skup, a delotvoran je!

1608481098_Depositphotos_61187823_s-2019.jpg
Foto: Depozit

Veoma je jeftin i svima dostupan - kupus je namirnica na koju mnogi ponekad gledaju sa visine i izbegavaju u ishrani. 

Jedni se žale da dobijaju od njega gasove i osećaj nadimanja, drugima smeta miris kuvanja kupusa u kući a ne shvataju koliko koristih sastojaka on sadrži.

Pročitajte još: Tri sastojka čine recept za zdravlje disajnih puteva: Nutricionista Todorović otkriva

Za početak, kupus je izvanredan izvor vitamina C. Treba da znate da je samo 100 gr kupusa dovoljno da zadovolji dnevne potrebe organizma za ovim važnim pomoćnikom u borbi protiv virusa.

Takođe, podsetite se da je vitamin C neophodan da bi se formirao kolagen te da od njega zavisi čvrstina vaše kože i gipkost mišića i tela. Zato je važno da jedete svež kupus barem tri puta nedeljno.

Pročitajte još: Pet jednostavnih SAVETA koji će vam pomoći da izbegnete PREJEDANJE u toku praznika

Kupus održava zdravlje sistema za varenje u dobrom stanju. Vlakna u ovom povrću su glavni izvor hrane za "dobre" bakterije kao što su bifidobacteria i lactobacilli i zahvaljujući njihma upravo u crevima "nastaje" naš imunitet.

Foto: Depozit

Pored svega ovoga, kupus igra i ključnu ulogu u suzbijanju upalnih procesa u telu. Sam dokaz za to je njegovo dejstvo kao obloge koje mlade mame primenjuju kada imaju problem sa grudima. Takođe, njegovi listovi imaju magično dejstvo za zalečenje bolnih zglobova, a i za grudni koš namučen upalom pluća i kašljem.

Pročitajte još: Zimi KIČMA "plače" od bolova, a najviše prija joj sasvim OBIČNA stvar

Dok se njegova različita delovanja još uvek ispituju, potvrđeno je da smanjuje zapaljenske procese. Zato dodajte svojim jelima kupus kad god je to moguće, u svežem stanju - u svaku salatu, na sendvič ili čak samo grickajte list umesto neke druge grickalice. 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.