Oglas
· · Komentari: 0
KIČMA

Zimi KIČMA "plače" od bolova, a najviše prija joj sasvim OBIČNA stvar

Statistika pokazuje da se najveći broj izostanaka sa radnog mesta dešava zbog problema sa leđima, kao i da 85 odsto zaposlenih zbog tih tegoba provede najmanje nedelju dana, a 15 odsto i nekoliko meseci na bolovanju.

1607240795_Depositphotos_177916620_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

Bolna leđa su pošast modernog doba. Iako se uglavnom vezuje za stariju populaciju i žene, ona zapravo ne mari ni za godine ni za pol. Osobe starije od 60 godina imaju veće šanse da dožive bol kao posledicu degenerativnog oboljenja ili preloma, ali sve češće se na njega žale i deca.

Pročitajte još: Kako da se nivo HOLESTEROLA reguliše na prirodan način?

Kičma "ne voli" zimu, pa se sa hladnim danima pojačavaju hronične tegobe, a kako smo zbog situacije u vezi sa pandemijom Kovida 19 prinuđeni da što više boravimo kod kuće, leđa su nam dodatno ugrožena. I deca su prešla na onlajn nastavu, što znači da su svakog dana u obavezi da umesto u klupi sede za kućnim računarom.

Hladnoća pospešuje bolove u kičmi.
Decu "ubija" kičma
Kod mališana, kičma ne strada samo usled preopterećenosti teškim školskim rančevima i nepravilnog položaja tokom učenja, već i sve manje fizičke aktivnosti, a sve intenzivnijeg "druženja" sa kompjuterom.

Kako možemo da ublažimo bolove i sačuvamo zdravlje leđa inače, a pogotovo u zimskim i ovim vanrednim okolnostima, razgovarali smo sa dr Radojem Čobeljićem, specijalistom fizikalne medicine.

Ne smete dugo sedeti!

- Ovo je prilično stresan period za leđa, jer hladnoća i vlaga pospešuju tegobe koje već imamo, "obrušavajući" se i na kolena i ramena - kaže dr Čobeljić. - Dugo, nepravilno sedenje, kao i stajanje u mestu je ono što moramo da izbegavamo, ili, ako smo već prinuđeni zbog posla, da ga nivelišemo redovnom fizičkom aktivnošću.

Pročitajte još: Kako se osloboditi zavisnosti od ŠEĆERA?

Sa prvim hladnijim danima, reumatske tegobe postaju sve izraženije, pa mnogi radije biraju da ostanu kod kuće, misleći da će se tako sačuvati. Dr Čobeljić kaže da je važno da svako od nas osluškuje  organizam, pa da tako ne silimo sebe ni na šta, ali da moramo sami da radimo u službi svog zdravlja.

Pročitajte još: Doktor ADAMOVIĆ kaže: Zimi su zanoktice NAJOPASNIJE i leče se na poseban način

- Najvažnije je kretanje, iako savremen čovek u trci za svakodnevnim obavezama uglavnom zaboravlja da je ono svojstveno našoj prirodi i utisnuto u genetski materijal - ističe doktor.

Teretane i ostala zatvorena mesta za vežbanje se ne preporučuju zbog korona virusa, ali to ne znači da nemamo načina da ostanemo fizički aktivni.

Zaboravite teretanu, kičma voli bicikl.

- Uvek preporučujem osobama da, ukoliko im ne smeta hladnoća i ne pate od nekih bolesti, voze bicikl. To je odlična rekreacija i aktivnost koju kičma voli. I tu ne mislim na vožnju trkačke "mašine", na kojoj je glava spuštena, već "obične". Sobni bicikl je najbolja preporuka, pogotovo za one koji se plaše da bi vožnjom na otvorenom mogli da ugroze zdravlje, u smislu da padnu, jer se osećaju nesigurno. NJima bih, ali i svima ostalima, savetovao pešačenje - što češće i duže - kaže specijalista.

Pročitajte još: Da li ste znali koja je idealna PAUZA između obroka i treninga?

Leđima uvek prija plivanje, jer jača mišiće i tako kičmu čini stabilnijom, a redovnim treninzima mogu da se ublaže degenerativne promene, ali kako se sada ne preporučuje ni odlazak na bazen, sagovornik kaže da je mudrije da aktivnosti u vodi odložimo za neka bezbednija vremena.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas