Oglas
· · Komentari: 0
zdravlje

Koje je PRAVO VREME za uzimanje VITAMINA? Pre ili posle jela?

Vitamini i minerali su supstance neophodne za normalno funkcionisanje našeg tela. Oni su odgovorni za pravilan tok svih njegovih procesa: od rada srca do rasta kose. Da bi svi vitamini bili korisni, važno je zapamtiti nekoliko ključnih stvari.

1639846497_capsules-gfe7b9910d_1280.jpg
Foto: Piksabau
Oglas

Prvo, moraju se pravilno kombinovati tako da samo pojačavaju jedni druge, a ne obrnuto. Drugo, svaka grupa vitamina i minerala ima svoje optimalno vreme unosa, kada će korist za telo biti maksimalna. Reći ćemo vam zašto je za doručak bolje uzimati vitamine B, a pre spavanja popiti magnezijum i gvožđe.

Vitamini A, E, D, K

Vitamine rastvorljive u mastima A, E, D i K telo najbolje apsorbuje kada se uzimaju sa hranom koja sadrži masti. Tajna je u tome što, ulaskom u jednjak, masti pokreću proizvodnju žuči i enzima, koji doprinose transportu vitamina u jetru i njihovoj daljoj preradi. Dobra vest je da je čak i mala količina masti dovoljna da aktivira ovo kolo.

Pročitajte još: Delotvorniji od vitamina C: U prvim danima prehlade poželjno je unositi OVAJ MINERAL

Kalcijum

Kalcijum, važan za zdravlje kostiju i zuba, generalno, ne zahteva posebne režime unosa. Ali ako uzimate više suplemenata, imajte na umu da ga ne treba kombinovati sa gvožđem i cinkom, koji mogu da potisnu kalcijum u borbi za resurse tela. Između uzimanja ovih vitamina, bolje je napraviti pauzu od 1-1,5 sata. Ovo vreme će biti sasvim dovoljno da ne ometaju jedni druge u asimilaciji.

B vitamini

Osim što učestvuju u osnovnim životnim procesima tela, uključujući i ćelijski metabolizam, vitamini B mogu se pohvaliti da nam pružaju dodatni podsticaj energije. Oni stimulišu nervni sistem, pa je najbolje vreme za vitamine B doručak. Ovo će vas održati produktivnim tokom celog dana.

Magnezijum i gvožđe

Ove dodatke je najbolje uzimati uveče ili čak pre spavanja. Zašto? Magnezijum (iako, naravno, sve zavisi od količine) može imati laksativan efekat - i definitivno nije ono što biste želeli usred dana. U isto vreme, kofein može da blokira delovanje gvožđa, pa ako pijete mnogo kafe, treba odložiti suplementaciju za kasnije. Konačno, velike količine vlakana mogu ometati apsorpciju hranljivih materija iz doručka, ručka i večere.

Pročitajte još: Da li imate manjak GVOŽĐA? Uradite jedostavan test sa DLANOVIMA

Vitamin C

Vitamin C rastvorljiv u vodi se može uzimati u bilo koje doba dana, ali obavezno ga popijte sa čašom vode.  

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas