Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
здравље

Које је ПРАВО ВРЕМЕ за узимање ВИТАМИНА? Пре или после јела?

Витамини и минерали су супстанце неопходне за нормално функционисање нашег тела. Они су одговорни за правилан ток свих његових процеса: од рада срца до раста косе. Да би сви витамини били корисни, важно је запамтити неколико кључних ствари.

1639846497_capsules-gfe7b9910d_1280.jpg
Фото: Пиксабау
Oglas

Прво, морају се правилно комбиновати тако да само појачавају једни друге, а не обрнуто. Друго, свака група витамина и минерала има своје оптимално време уноса, када ц́е корист за тело бити максимална. Рец́и ц́емо вам зашто је за доручак боље узимати витамине Б, а пре спавања попити магнезијум и гвожђе.

Витамини А, Е, Д, К

Витамине растворљиве у мастима А, Е, Д и К тело најбоље апсорбује када се узимају са храном која садржи масти. Тајна је у томе што, уласком у једњак, масти покрец́у производњу жучи и ензима, који доприносе транспорту витамина у јетру и њиховој даљој преради. Добра вест је да је чак и мала количина масти довољна да активира ово коло.

Прочитајте још: Делотворнији од витамина Ц: У првим данима прехладе пожељно је уносити ОВАЈ МИНЕРАЛ

Калцијум

Калцијум, важан за здравље костију и зуба, генерално, не захтева посебне режиме уноса. Али ако узимате више суплемената, имајте на уму да га не треба комбиновати са гвожђем и цинком, који могу да потисну калцијум у борби за ресурсе тела. Између узимања ових витамина, боље је направити паузу од 1-1,5 сата. Ово време ц́е бити сасвим довољно да не ометају једни друге у асимилацији.

Б витамини

Осим што учествују у основним животним процесима тела, укључујуц́и и ц́елијски метаболизам, витамини Б могу се похвалити да нам пружају додатни подстицај енергије. Они стимулишу нервни систем, па је најбоље време за витамине Б доручак. Ово ц́е вас одржати продуктивним током целог дана.

Магнезијум и гвожђе

Ове додатке је најбоље узимати увече или чак пре спавања. Зашто? Магнезијум (иако, наравно, све зависи од количине) може имати лаксативан ефекат - и дефинитивно није оно што бисте желели усред дана. У исто време, кофеин може да блокира деловање гвожђа, па ако пијете много кафе, треба одложити суплементацију за касније. Коначно, велике количине влакана могу ометати апсорпцију хранљивих материја из доручка, ручка и вечере.

Прочитајте још: Да ли имате мањак ГВОЖЂА? Урадите једоставан тест са ДЛАНОВИМА

Витамин Ц

Витамин Ц растворљив у води се може узимати у било које доба дана, али обавезно га попијте са чашом воде.  

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas