Oglas
· · Komentari: 0

Muzika i mentalno zdravlje: Kako note mogu da utiču na nas?

Muzika je definitivno odličan izvor zabave, ali da li ste znali da muzika ima slične efekat kao i vežbanje?

1650118975_profimedia-0258240253-1-.jpg
Foto: profimedia
Oglas

Istraživanja su pokazala da muzika pozitivno utiče na naše mentalno zdravlje. Jedna od najvažnijih prednosti koje muzika donosi je oslobađanje od stresa, posebno tiha ambijentalna muzika, koja pruža umirujuću osećaj opuštenosti,  pomaže u usporavanju disanja i opuštanju nakon suočavanja sa stresnom situacijom.

Pročitajte još: Zapanjujuća optička iluzija govori mnogo o LJUBAVNOM ŽIVOTU, a ono što prvo vidite je vaša TAJNA SLABOST

Note oslobađaju moždane hemikalije kao što su dopamin i oksitocin, što je povezano sa osećajem zadovoljstva i efikasno snižava nivoe kortizola.

- Postoji toliko mehanizama koji objašnjavaju moćan uticaj koji slušanje muzičkog dela može da ima. Recimo muzika koja se puštala na nekom vama pozitivnom događaju  ostaje sačuvana za one neuroputeve koji tu muziku povezuju sa zaista pozitivnim osećanjima - kaže za predsednica Međunarodnog udruženja za muziku i medicinu i profesorka muzičke terapije na Berkli koledžu za muziku Suzan Hansert, prenosi Hola.

BONUS VIDEO

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas