· · Komentari: 0

Muče vas nadutost, gasovi i bol u stomaku? Savet doktora šta da radite

O sindromu nervoznog creva, tegobama i faktorima rizika za nastanak ove bolesti, o uticaju ishrane na pojavu, ali i pogoršanje simptoma, razgovarali smo sa Doc. dr Brankom Filipović, gastroenterologom KBC „Dr Dragiša Mišović“ u Beogradu.

1671016618_shutterstock_1196756035.jpg
Foto: Shutterstock

Problemi u crevnom pražnjenju (dijareja, zatvor ili oba) udruženi sa bolom ili osećajem neprijatnosti u trbuhu, bez bilo kakvih abnormalnosti na crevima kao ni promenama laboratorijskih parametara, mogu biti znak da je u pitanju jedan od najčešćih funkcionalnih gastroeintestinalnih poremećaja – sindrom nervoznog creva.

Brojni su faktori rizika koji utiču na pojavu simptoma - godine starosti, pol, način ishrane, ranije preležane stomačne infekcije, ali i nivo obrazovanja, porodični prihodi, određeni psihički poremećaji. Velike analize su pokazale da ranije preležana gastrointestinalna infekcija, ženski pol, starost između 39 do 50 godina, podatak o alergiji na hranu, konzumiranje alkoholnih pića, anksioznost/depresivnost, predstavljaju značajne faktore rizika za oboljevanje. Nastanku ove bolesti doprinosi i narušena crevna mikrobiota, kao i određene vrste namirnica u hrani. Zbog izražene raznovrsnosti IBS simptoma, široka paleta terapijskih modaliteta se primenjuje u lečenju, ali je najefikasniji upravo onaj protokol koji je usmeren na lečenje primarnog, dominantnog simptoma.

Foto: Doc. dr Branka Filipović, gastroenterolog

Ishrana predstavlja centralno i konstantno pitanje kod obolelih. Kod više od 70% pacijenata početak ili pogoršanje simptoma je povezano sa određenom vrstom hrane. Izbegavanje određenih namirnica kao što su pšenica, citrusno voće, kofein, i alkohol umnogome doprinosi poboljšanju tegoba. Pacijentima se preporučuje da imaju obrok u tačno isplanirano vreme, da smanje unos namirnica bogatih vlaknima i isključe hranu bogatu laktozom. Preporuka je da ne unose namirnice koje im izazivaju tegobe kao što su pasulj, kupus i luk i da ograniče unos namirnica kao što su kafa, alkohol i hrana bogata mastima. Brojna istraživanja su pokazala da FODPAM dijeta značajno doprinosi smanjenju određenih IBS tegoba, pre svega nadutosti, bola u stomaku i dijareje. Poslednjih godina se naročito insistira u primeni ovog režima koji podrazumeva ograničenje unosa ugljenih hidrata koji se slabo apsorbuju i podležu bržoj fermentaciji pod dejstvom bakterija u crevima.

Poslednjih nekoliko decenija, brz način života, izbor namirnica, ali i njihova priprema, doveo je do unosa veće količine soli pre svega, ali i aditiva koji predstavljaju osnovni sastojak zapadnjačnog načina ishrane. Unos veće količine soli i aditiva iz hrane kao što su emulgatori ili veštački zaslađivači, dovodi do promena crevnog mikrobioma, čime se može objasniti značajan porast pojave IBS u razvijenim zemljama Zapadne Evrope.

Foto: Promo

Probiotska kultura Lactobacillus plantarum 299v patentiranim mehanizmom delovanja sprečava stvaranje gasnih mehurova u crevima i dovodi do smanjenja najčešćih IBS tegoba – gasova, nadutosti, grčeva i bolova. Preparat Flobian® u samo jednoj kapsuli sadrži čak dvadeset milijardi Lactobacillus plantarum 299v, a komfornim doziranjem od jedne kapsule dnevno u preporučenom periodu od 4 do 6 nedelja, ova probiotska bakterija može biti dugoročno rešenje problema kod svih IBS tegoba.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.