Oglas
· · Komentari: 0
UJED KRPELJA

OPREZ! Počela je sezona KRPELJA - Evo šta da uradite ako primetite ujed

Sa dolaskom lepog vremena, ujed krpelja postaje aktuelna tema.

1619435643_tick-482613_1920.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Krpelji su paraziti koji se hrane krvlju životinja i čoveka. Oni su prirodni prenosioci uzročnika zaraznih bolesti.

Ujed krpelja je bezbolan zbog postojanja prirodnog anestetika u njegovoj pljuvački.

Ukoliko vas ujede krpelj, ne vadite ga sami. Obratite se za pomoć stručnom licu.

Usled ujeda krpelja, može doći do alergijskih reakcija, ali je to redak slučaj. Najčešće se javlja borelioza ili lajmska bolest.

Pročitajte jošSve je procvetalo, ako kašljete verovatno nije korona nego alergija!

Važno je znati da nisu svi krpelji zaraženi, tako da ne mora da znači da će svaki ujed izazvati infekciju.

Zanimljivosti
Krpelji se ne rađaju sa prenosivim bolestima, već ih zadobijaju tokom hranjenja i prenose dalje i više se "kače" na pse, nego na mačke. Postoji preko 850 vrsta krpelja, ali samo nekoliko vrsta prenose lajmsku bolest.

Najviše ih ima na mestu gde je vlažno, u grmlju i u travi.

Kako se zaštititi?

  • Izbegavajte boravak u šumovitim predelima
  • Nosite odeću koja vam pokriva ruke i noge
  • Možete da nanesete na kožu sredstva koja odbijaju insekte
  • Nakon boravka u prirodi pregledajte telo (naročito teme, predeo iza uha, vrat, stomak, prepone, zadnji deo kolena)
  • Da biste bili potpuno sigurni da nisu ostali negde na odeći, nakon boravka u prirodi, stavite je na pranje

Pročitajte još: Da li volite dobro POSOLJENU hranu? Svetska zdravstvena organizacija kaže da je ovo DOZVOLJENA količina!

Šta ako vas ujede krpelj

  • Nipošto ga ne vadite sami
  • Ne premazujte mesto ujeda alkoholom, petrolejom, uljem i sl.
  • Idite do najbliže ambulante, da vam stručno lice izvadi krpelja (poželjno je da to uradite u roku od 24 sata od ujeda, kako biste smanjili verovatnoću prenosa infekcije)
  • U narednih mesec dana pratite situaciju na mestu ujeda (da li se pojavljuje crvenilo na koži) i da li imate neke druge simptome poput povišene temperature, umora, bolova u mišićima, glavobolje može ukazivati na lajmsku bolest
  • Svakako možete proveriti u laboratorijskim uslovima da li je krpelj zarazan ili ne, ali je neophodno da ga donesete živog.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas