· · Komentari: 1
STIŽE JESEN

Vitamin E je kao GROMOBRAN: Brani ćelije od virusa, a unosite ga iz OVIH namirnica

Dobro je poznato da vitamini jačaju imunitet, a nalaze se u namirnicama svuda oko nas.

1600159663_Depositphotos_289734262_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Upozorenja o mogućem ponovnom povratku virusa korona i dalje stižu. S obzirom na neprijatno iskustvo koje je iza nas, mnogi se pitaju može li se nova infekcija osujetiti ili bar organizam dovesti u takvo stanje da borba na samom početku bolesti bude ravnopravna.


Može, ako organizam raspolaže sa dovoljnom količinom vitamina i drugih važnih sastojaka koji poseduju antioksidativna i protivupalna svojstva, naglašava molekularni biolog i fiziolog Ivana Buzadžić:

Pročitajte još: Ovih 5 PLASTIČNIH STVARI ne morate da koristite: Nađite im zamene, sačuvajte ZDRAVLJE i PLANETU

U 9 u krevet!
Da bi melatonin došao do punog izražaja treba u krevet ići uvek u isto vreme, kako bi se omogućilo njegovo pravilno lučenje.

Melatonin, koji proizvodi epifiza pod velom mraka i šalje u krvotok, smiruje sve funkcije u organizmu. Pravi je čistač slobodnih radikala nastalih usled virusnog umnožavanja i infekcije organizma. Antioksidativni efekat postiže stimulišući antioksidativne enzime, "hvatače" slobodnih radikala.

Melatonina ima u višnjama, orašastim plodovima, paradajzu...

Pijte sok od višanja Foto: Peksel

U malim količinama melatonin se nalazi i u soku od višanja, orašastim plodovima, paradajzu, pirinču, kukuruzu. Sadrži ga i brokoli, špargle, jagode, maslinovo ulje, mada je najefikasniji način za dodatnim podizanjem nivoa melatonina putem suplemenata, uz dogovor sa lekarom.

Zdravo Foto: Peksel
Kvasac, ovas, ječam imaju beta-glukan.

Za bolji imunitet važan je i beta-glukan koji organizam ne sintetiše. Zato ga treba unositi oralno, pri čemu kao takav nepromenjen stiže do tankog creva. Pozitivni efekti na zdravlje su brojni i važni.

Dokazano je i da prirodno i sigurno može da aktivira imuni sistem, jer aktivira specifične ćelije makrofage, koje i podstiču imunološku aktivnost. Beta-glukana ima u kvascu, pečurkama šitake, reiši i maitake, i u žitaricama ovsu i ječmu.

Pročitajte još: EKSKLUZIVNO: Drevni LEK monaha sa Svete Gore koji "DIŽE iz MRTVIH" (RECEPT)

Što se tiče vitamina, sagovornica posebnu pažnju pridaje vitaminu C koji jača imuni sistem.

- Vitamin C deluje kao antioksidans i ima ključnu ulogu u jačanju imuniteta. Pomaže u funkcionisanju odbrambenog sistema podstičući aktivnost belih krvnih zrnaca i povećavajući nivo antitela.

Vitamin C povećava nivo antitetla.

Istu važnost ima i vitamin E, takođe snažan antioksidans koji štiti ćelije od oštećenja ukoliko je prisutna prekomerna količina slobodnih radikala. Zapravo, vitamin E poput gromobrana privlači slobodne radikale koji napadaju, braneći tako ćelije. Potom ih preusmerava prema vitaminu C koji pomaže da se eliminišu iz organizma.

Presudan je i vitamin D
Za aktiviranje imunog sistema neophodan je i dobro poznati vitamin D, otkrili su nedavno naučnici. U odbrambenom smislu ima presudnu važnost.
Jedite pšenične klice, semenke bundeve, koristiti suncokretovo ulje

- Da bi vitamin E bio u potpunosti delotvoran treba ga unositi u prirodnom obliku. Najviše ga ima u orašastim plodovima, orasima i bademima, semenkama suncokreta i bundeve, kao i u suncokretovom i maslinovom ulju. Pšenične klice su takođe bogata riznica ovog vitamina, a u značajnim količinama ga ima i u lisnatom povrću, jajima i iznutricama - navodi stručnjak.

Pročitajte još: Znate li zbog čega se javlja MESEČARENJE? Obratite pažnju na FAKTORE

Vitamin B3, poznat kao nijacin, ima važnu ulogu u zaštiti pluća, naročito u početku infekcije upravo virusom korona. Kada se pojavi kašalj, ovaj vitamin snažno štiti pluća od ozbiljnijih komplikacija. Zato treba jesti mlečne proizvode, živinsko meso, ribu, orašaste plodove i jaja.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.