Oglas
· · Komentari: 0
SAVETI STRUČNJAKA

Ove vrednosti HOLESTEROLA su veoma opasne: Zbog ovog simptoma se ODMAH morate javiti LEKARU

Niže vrednosti holesterola, mogu biti veoma opasne

1646646942_doktorka.jpg
Foto: Youtube printscreen
Oglas

Povišen holesterol predstavlja opasnost po zdravlje. Ukoliko je iznad dozvoljenih granica, raste rizik od, pre svega, pojave kardiovaskularnih oboljenja. Osim toga, pojava masnoće u krvi su pokazatelj i nekih drugih oboljenja, o čemu je u emisiji RTS ordinacija govorila prof. dr Veroslava Stanković, specijalista ishrane zdravih i bolesnih.

Pročitajte još: Zašto su SOKOVI ZELENE BOJE posebno zdravi? Uzmite ovo povrće

"Holesterol je veoma važna složena mast koja ulazi u ćelijske membrane. Mnogi hormoni su sastavljeni od holesterola, pre svega testosteron, estrogen, progesteron... Holesterol je veoma bitan sastavni deo našeg organizma. Životni stil je taj koji utiče na stanje holesterola. Osim ishrane i nedostatka fizičke aktivnosti, tu su i stres, i pušenje, nedovoljan unos tečnosti... Postoje i bolesti koje doprinose povećanju holesterola, a nisu vezani za genetsku predispoziciju, to su dijabetes, određene bubrežne i kardiovaskularne bolesti", kaže dr Veroslava.

A koje vrednosti holsterola su znak za alarm? Da li je bolje imati povišene ili snižene masnoće? Koje su to "brojke" koje ukazuju da nam je potrebna hitna intervencija - bilo da je reč o korigovanju ishrane ili o uvođenju terapije?

Vrednosti holesterola u krvi: Normalne vrednosti 3,1 – 5,5 mmol/l, snižene vrednosti <3,1 mmol/l, povećane vrednosti >5,5 mmol/l

"Sve zavisi od čoveka do čoveka, a svi stručnjaci se slažu niske vrednosti nisu dobre. Kardiolozi više vole da holesterol bude bliže gornjoj granici koja je 5,2, nego ispod 4 ili 3, jer to ukazuje na ozbiljne poremećaje ne samo metabolizma. Vrlo često se dešava da te niske vrednosti se javljaju kod osoba koje imaju karcinome ili metastaze karcinoma, a da ne znaju za to", upozorava profesorka.

A koji je opasniji kada je povišen? Loš (LDL=) ili dobar (HDL) holesterol, ili su ipak najvažnije vrednosti ukupnih masnoća?

"HDL i LDL su nam bitni kada gledamo da li je povišen ukupan holesterol posledica neadekvatne ishrane i nedostatka fitičke aktivnosti. HDL, odnosno dobar holesterol zavisi isključivo od fizlke aktivnosti. Loš holesterol (LDL) je taj koji se povećava hranom. Svakodnevnom šetnjom od 10.000 koraka može da se postigne da HDL bude na gornjoj granici", kaže dr Veroslava i podvlači:

LDL je stvarno parameter loše ishrane. Ukupan holesterol može da bude povišen usled stresa, a na njega utiče i nesanica.

Do kojih vrednosti se može korigovati ishranom, a od kojih je vreme za statine, lekove koji snižavaju holesterol?

“Ishranom holesterol vraćamo na referentne vrednosti, odnosno do gornje granice i šest meseci je neki optimum. Ukoliko za to vreme ne uspemo da smanjimo LDL i ukupan holesterol, onda se prelazi na medikamente", objasnila je doktorka.

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas