· · Komentari: 0

Ovo je količina ALKOHOLA koja može biti štetna po vas: Ako pređete granicu, izazvaćete ubrzano starenje MOZGA

Pored mnogih drugih štetnih efekata, alkohol može izazvati i prevremeno starenje mozga

1661110192_Foto-Pixabay.jpg
Foto: Pixabay

Postoji mnogo razloga zbog kojih bi trebalo izbegavati preterano konzumiranje alkohola, a jedan od njih je naročito štetan jer ubrzava starenje mozga.

U istraživanju je učestvovalo 20.965 učesnika, čija je prosečna starost bila 55 godina. Alkohol nije konzumiralo 2,7 odsto njih, dok su ostali u proseku pili više od sedam čaša alkohola nedeljno. Dokazano je da ovo može biti opasno po zdravlje.

"Ukoliko konzumirate više od sedam čaša alkohola nedeljno, u vašem mozgu će doći do nakupljanja gvožđa, što loše utiče na kognitivine sposobnosti", rekla je lekarka Anja Topivala.

Pročitajte još: 5 razloga zbog kojih treba da isprobate KEGELOVE vežbe: Pomoći će vam da sprečite nekontrolisano mokrenje i poboljšate seksualnu funkciju

Lekarka Ema Laing je zatim dodala da je mozak vrlo osetljiv na povećanje nivoa gvožđa.

"Nenormalno visok nivo gvožđa u mozgu povezan je s oksidativnim stresom, koji dovodi do bržeg oštećenja nervnih ćelija i njihovog odumiranja, a to je u suštini ubrzanje starenja mozga", objasnila je.

Stručnjaci savetuju ljudima da piju jednu ili dve čaše vode uz svaku čašu alkohola kako bi očuvali zdravlje mozga. Naravno, najsigurnija opcija je prelazak na konzumiranje bezalkoholnog piva i sličnih proizvoda, na šta mnogi teško mogu da se naviknu.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.