· · Komentari: 0

RANI SIMPTOMI bolesti koja je odnela život srpske karatistikinje (44): Svrab i otok su samo neki od njih

Snežana Pantić, bivša karate šampionka, preminula je u 44. godini nakon borbe sa rakom dojke.

1644511214____________________568746666555556699996.png
Foto: N. Paraušić

Vest da je Snežana Pantić, poznata srpska karatistkinja i supruga bivšeg golmana Partizana Đorđa Pantića, preminula u 44. godini, potresla je Srbiju. Snežana se dugo borila sa opakom bolešću, sa rakom dojke, od kog u svetu oboli preko milion i po ljudi, među kojima najviše ima žena.

Iako se rak dojke kod većine žena primeti prvo kao tvrda oteklina u dojci, postoje i drugi znaci kao što su promena veličine i oblika dojke, naboranje kože dojke, uvlačenje i otok bradavica, krvarenje, osip na bradavici, dojci i u predelu pazuha. Žene neretko same napipaju čvor u dojci, ali treba imati na umu da nisu svi uvećani limfni čvorovi zahvaćeni mestazama.

Rano otkrivanje prisustva tumora u dojci nastaju usled preventivnih pregleda, te se zato ženama savetuje samopregled dojki jednom mesečno.

Pročitajte još: 20 NAJJAČIH BOLOVA KOJE MOŽETE DA DOŽIVITE: Toliko su nepodnošljivi da nećete moći da suzdržite plač

Bol u dojci obično nije simptom raka dojke. Rano otkrivanje i lečenje daje veće šanse za izlečenje, a uobičajene metode za rano otkrivanje su samopregled dojke, profesionalna palpacija dojke i mamografija.

Istraživanja su pokazala da čak jedna od sedam žena dobije rak dojke, tako da je veoma važno da znate ključne signale.

Pored čvora, koji je tipičan znak raka dojke, trebalo bi da obratite pažnju i na promene na koži poput "grublje" kože, koja predstavlja zadebljano tkivo na dojkama i jamica, koje mogu biti tople i natečene.

Ukoliko se rak dojke dijagnostifikuje u ranim stadijumima, 70 do 80 odsto pacijentkinja ima šanse za trajno izlečenje. Postoje dva osnovna vida lečenja, koja zavise od stadijuma bolesti.

Postoji nekoliko vrsta raka dojke:

  • Duktalni karcinom dojke je najčešći. Nastaje malignom transformacijom ćelija kanala mlečne žlezde.
  • Lobularni karcinom dojke nastaje iz ćelija režnjeva mlečne žlezde i vrlo često se razvija obostrano, u obe dojke istovremeno.
  • Inflamatorni karcinom je najređi oblik karcinoma dojke. Karakteriše ga pojava otoka, cvrenila, a obolela dojka je topla na dodir.

BONUS VIDEO:

 
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.