· · Komentari: 0

Rasteretite oči dok gledate u ekran: Primenite pravilo 20-20-20

Kako da rasteretite oči od gledanja u ekran - pravilo 20-20-20 pomaže da odmorite oči, smanjite suvoću očiju i osvežite ih! Posebno korisno za one koji rade za računarom...

1670318136_shutterstock_2089462921.jpg
Foto: Shutterstock

Otkako mnogi zbog posla, ali i u slobodno vreme, satima gledaju u ekrane kompjutera i drugih digitalnih uređaja, tegobe koje se pritom pojavljuju dobile su posebne nazive – digitalno naprezanje očiju (digital eye strain) i sindromkompjuterskogvida (computer vision syndrome).

Najčešći simptomi su suvoća, crvenilo, nadraženost i zamor očiju, a neretko su propraćeni i zamućenjem vida, kao i glavoboljom. Za ublažavanje tegoba preporučuje se takozvano pravilo 20-20-20, što znači da bi svakih 20 minuta trebalo na praviti pauzu od 20 sekundi, tako što ćemo da odmaknemo oči od ekrana i usmerimo pogled u daljinu, prema nečemu što je udaljeno najmanje 20 stopa (6 metara) – po mogućnosti gledajući kroz prozor.

Pročitajte još: Kombinacija 2 namirnice podstiče mršavljenje i ima umirujuće dejstvo: Pre spavanja popijte ovaj NAPITAK i skinite salo

Istraživanje koje su sproveli naučnici iz Španije, Slovačke i Velike Britanije pokazalo je da metoda 20-20-20 zaista deluje ako se redovno praktikuje. Za lakše usvajanje takve navike naučnici preporučuju postavljanje tajmera, odnosno alarma (npr. na računaru, mobilnom telefonu ili ručnom satu) na svakih 20 minuta kao stalni podsetnik, a postoje i mobilneaplikacije kao što je Eye Care 20 20 20, koje javljaju kada je vreme za rasterećenje očiju.

Preporučuje se i da češće trepćemo, ali i da nakratko zatvorimo oči, jer se tako bolje "podmazuju" i pročišćuju.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.