Oglas
· · Komentari: 0

U noći između subote i nedelje počinje LETNJE RAČUNANJE VREMENA: Kako da pripremimo organizam za promene?

Proleće je došlo prošlog vikenda, a uskoro počinje letnje računanje vremena.

1648211431_books-g8e82d873c_1280.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

U noći između subote i nedelje, 27. marta, u 2 časa posle ponoći počinje letnje računanje vremena. Kazaljke ćemo pomeriti za jedan sat unapred, odnosno sa 02:00 na 03:00.

Pomeranje vremena za samo jedan sat ne zvuči mnogo, ipak ova nagla promena vremena može da izazove  određene tegobe u našem funkcionisanju. 

Pročitajte još: Zašto su opasne povišene masnoće u krvi? Korak od infarkta i moždanog udara

Preskakanje jednog sata unapred svake godine je dizajnirano kao način da se optimizuje dnevno svetlo, što  bi trebalod a dovede do uštede energije.

Istraživanja sve više pokazuju da godišnja promena vremena zapravo može da ima nenamerne štetne posledice po zdravlje.

Može li gubitak jednog sata sna zaista toliko štetiti? Istraživanje kaže da skraćivanje sna za jedan sat jedne noći možda na prvi pogled ne zvuči tako štetno za zdravlje, ali, izgubljeni sat može da ima značajne efekte, posebno među onima koji spavaju manje od preporučenih sedam do devet sati.

Pročitajte još: TRI luda načina da se rešite NESANICE

Postepeno menjajte raspored spavanja tokom nedelje pre pomeranja sata moglo bi da nam pomogne. Savetuje se da dan pre toga pokušate da odete u krevet 15 do 20 minuta ranije. Na ovaj način počinjete da se prilagođavate letnjem računanju vremena pre nego što ono počne.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU


 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas