· · Komentari: 0

Vitamin A je veoma važan za optimalno funkcionisanje organizma: Evo kako prepoznati njegov nedostatak i da li ga ima previše u telu

Evo zbog čega je vitamin A tako važan

1685706858_shutterstock_1683419719.jpg
Foto: Shutterstock

Vitamin A je važan nutrijent koji je topljiv u mastima, odnosno u uljima, a u organizmu igra važnu ulogu. Vitamin A dolazi u dva oblika, kao retionid (retinol) koji se nalazi u životinjskim proizvodima i kao beta-karoten koji dolazi iz biljaka.

Najviše vitamina A ima u džigerici, mleku, mlečnim proizvodima, maslacu, žumancima i ribi, ali i u brojnom voću i povrću. Nedostatak vitamina A uzrokuje noćno slepilo, a nedostaci se mogu primetiti po promenama na koži.

Iako ima mnoge prednosti, ako se uzima u obliku suplementa, može da se unese i u prevelikoj količini u organizam i tada izaziva trenutne promene, ali i neke trajnije.

Zašto je dobar vitamin A?

Vitamin A je važan za mnoge funkcije u telu, tako je važan za vid, pogotovo za noćni vid. Osobe kojima nedostaje vitamina A uveče će videti slabije jer oko ne može da im se navikne na tamu.

Osim toga, ovaj vitamin je bitan za normalnu funkciju imunološkog sistema i organa. Uključen je i u proizvodnju i funkcionisanje belih krvnih zrnaca koje uklanjaju bakterije iz krvotoka.

S druge strane, osobe kojima nedostaje vitamina A će biti podložnije infekcijama i sporije će se oporavljati jednom kada se razbole. Ovaj vitamin igra važnu ulogu za zdravlje kostiju, piše N1.hr.

Vitamin A, kada se uzima u preporučenim količinama pomaže i u trudnoći da se fetus razvija kako treba. Osim toga, vitamin A može da se koristi i kao sastojak krema u obliku retinola pri čemu je dobar za kožu i za akne. Ipak, retinol može uzrokovati osetljivost kože na sunce pa ga je najbolje koristiti uveče pred spavanje.

Dakle, vitamin A je dobar za:

  • vid, posebno za noćni
  • normalno funkcionisanje imunološkog sistema
  • zdravlje kostiju
  • razvoj fetusa
  • tretiranje akni

Nedostatak vitamina A

Kao što je navedeno, nedostatak ovog vitamina može uzrokovati razne probleme.

Osim toga, dugoročno može uticati i na probavu, pojavu autoimune bolesti celijakije, Kronove bolesti ili cistične fibroze.

Ipak, nedostatak vitamina A je redak u zapadnim zemljama, s obzirom na veliki izbor voća, povrća, mesa i ribe kao i raznolike prehrane.

Ima li uzimanje vitamina A nuspojave?

Uzimanje vitamina A u prevelikim količinama može imati razne nuspojave za organizam koje će se prvo videti na koži ili u probavi. Preporučene dnevne doze za muškarce su 900 mcg (mikrograma), za žene 700 mcg, a za decu i adolescente između 300 i 600 mcg.

Vitamin A se taloži u telu i kod prekoračenja dnevnih doza može biti opasan.

Simptomi koji se mogu javiti su vrtoglavica, glavobolja, bol u kostima, mučnina i povraćanje, suva koža, promena boje kože, guljenje kože na dlanovima ruku ili tabanima, suva usta ili nos, osetljivost na svetlost.

Ovi simptomi će prestati čim se prestane s uzimanjem suplemenata vitamina A ili krene da se konzumira manje hrane koja sadrži vitamin A.

Ako se vitamin A uzima s nekim drugim lekovima kao što su lekovi za rak, pilule za kontacepciju ili pak lekovi za razrjeđivanje krvi može isto doći do neželjene reakcije. Osobe koje konzumiraju puno alkohola ili imaju bolesti jetre ili bubrega ne smeju da uzimaju vitamin A u obliku suplementa bez prethodne konsultacije s lekarom.

Hrana bogata vitaminom A

Vitamin A se nalazi u različitoj hrani kao što su meso, riba, mleko i mlečni proizvodi ili jaja.

Takođe se nalazi i u džigerici, gušćoj jetrenoj pašteti, kozjem siru, maslacu, u povrću kao što su: batat, kelj, šargarepa, sveža slatka crvena paprika, spanać, brokoli, paradajz, u voću: grožđe, mango, lubenica, papaja, nektarine, mandarine, a nalazi se i u žitaricama.

Kako bi se bolje apsorbirao u tielu, uz njega je najbolje jesti dodatnu masnoću kao što je ulje u salati. Osobe koje jedu voće i povrće u normalnim količinama i jedu raznoliko, neće imati problema s nedostatkom ovog vitamina.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.