· · Komentari: 0

Vratite energiju i regulišite varanje: PET razloga zbog kojih je dobro jesti BANANE

Velika količina prirodnih, rastvorljivih vlakana i tri vrste prirodnog šećera koje banane sadrže čine ih fantastičnom užinom koja vam brzo vraća energiju

1665992209_banane.jpg
Foto: unsplash.com

Pored nutritivne vrednosti, istraživanja pokazuju da je ovo voće veoma delotvorno pri uklanjanju mnogobrojnih problema za čije rešavanje obično posežemo za lekovima.

Pročitajte još: Koje vežbe treba da se izbegavaju u trudnoći: Sa ovim sportovima bi trebalo da sačekate

Nadimanje i zatvor

Banane sadrže pektin koji ubrzava varenje i podstiče izbacivanje toksina i teških metala iz organizma. Pored toga, one deluju kao probiotik i stimulišu rad creva. Svi navedeni faktori stimulišu probavu i smanjuju nadimanje, a vlakna banana deluju kao prirodni laksativ u slučajevima zatvora.

Stres

Nazivaju ga bolešću modernog doba, jer konstantno ima ogroman uticaj na celokupno zdravlje. Jedan od problema koji stres izaziva je i dijareja, prvenstveno zbog pada nivoa kalijuma u organizmu. Ravnoteža se može uspostaviti konzumiranjem banana koje sadrže prilično visok nivo pomenutog minerala, usled čega dolazi do normalizacije rada srca, slanja dovoljnih količina kiseonika do mozga i regulisanja optimalne količine vode u organizmu.

Krvni pritisak

Poznato je da visok unos natrijuma i soli i nizak unos kalijuma u organizam ima negativan uticaj na krvni pritisak. Upravo zbog toga je bitno da konzumirate banane, jer one sadrže ovaj, preko potrebni, mineral. Zdravstveni stručnjaci predlažu konzumiranje jedne banane svako jutro kako bi se smanjio rizik od povećanja krvnog pritiska i raznih srčanih oboljenja.

Depresija

Banane sadrže triptofan, oblik proteina koji stimuliše oslobađanje serotonina koji je poznat i pod nazivom “hormon sreće”. Dovoljna je samo jedna banana da bi se nivo serotonina podigao i da se osećate bolje, smirenije i srećnije.

Pročitajte još: Joga poza koja će vas osloboditi stresa nakon nekoliko minuta: Vrlo je jednostavna

PMS

Banane su bogat izvor vitamina B6 koji ima pozitivan efekat na nivo glukoze u krvi, a istraživanja pokazuju da su upravo vitamini B grupe i više nego dobro došli kada je u pitanju PMS, odnosno da pomenuti smanjuju bol u stomaku i grudima, pozitivno utiču na promene raspoloženja i smanjuju nakupljanje i zadržavanje vode u organizmu.

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.