· · Коментари: 0

Вратите енергију и регулишите варање: ПЕТ разлога због којих је добро јести БАНАНЕ

Велика количина природних, растворљивих влакана и три врсте природног шећера које банане садрже чине их фантастичном ужином која вам брзо враћа енергију

1665992209_banane.jpg
Фото: унспласх.цом

Поред нутритивне вредности, истраживања показују да је ово воће веома делотворно при уклањању многобројних проблема за чије решавање обично посежемо за лековима.

Прочитајте још: Које вежбе треба да се избегавају у трудноћи: Са овим спортовима би требало да сачекате

Надимање и затвор

Банане садрже пектин који убрзава варење и подстиче избацивање токсина и тешких метала из организма. Поред тога, оне делују као пробиотик и стимулишу рад црева. Сви наведени фактори стимулишу пробаву и смањују надимање, а влакна банана делују као природни лаксатив у случајевима затвора.

Стрес

Називају га болешћу модерног доба, јер константно има огроман утицај на целокупно здравље. Један од проблема који стрес изазива је и дијареја, првенствено због пада нивоа калијума у организму. Равнотежа се може успоставити конзумирањем банана које садрже прилично висок ниво поменутог минерала, услед чега долази до нормализације рада срца, слања довољних количина кисеоника до мозга и регулисања оптималне количине воде у организму.

Крвни притисак

Познато је да висок унос натријума и соли и низак унос калијума у организам има негативан утицај на крвни притисак. Управо због тога је битно да конзумирате банане, јер оне садрже овај, преко потребни, минерал. Здравствени стручњаци предлажу конзумирање једне банане свако јутро како би се смањио ризик од повећања крвног притиска и разних срчаних обољења.

Депресија

Банане садрже триптофан, облик протеина који стимулише ослобађање серотонина који је познат и под називом “хормон среће”. Довољна је само једна банана да би се ниво серотонина подигао и да се осећате боље, смиреније и срећније.

Прочитајте још: Јога поза која ће вас ослободити стреса након неколико минута: Врло је једноставна

ПМС

Банане су богат извор витамина Б6 који има позитиван ефекат на ниво глукозе у крви, а истраживања показују да су управо витамини Б групе и више него добро дошли када је у питању ПМС, односно да поменути смањују бол у стомаку и грудима, позитивно утичу на промене расположења и смањују накупљање и задржавање воде у организму.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.