· · Komentari: 0
ZDRAVE ŽIVOTNE NAVIKE

Kafa je ipak NAJZDRAVIJI napitak sa kofeinom? Evo koja pića sa kofeinom su OPASNA PO ZDRAVLJE

Ukoliko vam je za normalno dnevno funkcionisanje neophodan kofein, ipak ga potražite samo u kafi...

1626818812_Depositphotos_3667530_s-2019.jpg
Foto: Depositphotos

Kofein ne može imati loše posledice po zrdavlje ukolko se dobija prirodnim putem, a upravo su listovi čaja i zrna kafe prirodno bogati kofeinom. Međutim, kada se kofein veštački stvara i ubrizgava u pića, može postati krajnje nezdra i opasan, potvrdila je nedavna britanska naučna studija.

Pročitajte još: Dehidriranje je opasno, ali previše VODE još OPASNIJE!

Donosimo vam spisak sa nekoliko napitaka bogatih kofeinom koji su nezdravi za naš organizam.

Energetska pića

Energetska pića sadrže visok procenat šećera, oko 54 grama, a takva količina šećera podstiče gojaznost i loše utiče na probavu. Naime, Cilj energetskih napitaka je da osoba koja ih konzumira unese u organizam veliku količinu kofeina.

Pročitajte još: Ceca Ražnatović se pojavila u beloj haljini, a onda sve iznenadila odgovorom (FOTO)

Ipak, neprirodne količine kofeina i šećera nisu zdrave za naš organizam niti nam na zdrav način podstiču energiju. Umesto ispijanja energetskih napitaka unosite u organizam celovitu hranu i vitamin B.

Gazirana pića

Jedan od najnezdravijih kofeinskih napitaka su upravo gazirana pića, a bezalkoholna pića bogata kofeinom predstavljaju dvostruku pretnju zdravlju. Osim što sadrže ogromne količine šećera, takođe su bogata i kofeinom. Ispijanje takvih napitaka može negativno uticati na biološki ritam ako se piju nakon 17 sati. Osim toga, gazirana pića mogu izazvati i hiperaktivnost.

Pročitajte još: Prijanka Čopra napravila skandal na Vimbldonu: "Zapravo sam u neverici zbog takvog nedostatka manira i vaspitanja"! (FOTO/VIDEO)

Sportska pića

Kofein može pomoći i u vežbanju pa se zbog toga često dodaje i u sportska pića. Treba napomenuti da male količine kofeina tokom vježbanja neće predstavljati problem. Ali, ako osoba unese previše kofeina u organizam, to može izazvati ubrzani srčani ritam i povišen krvni pritisak.

Uz to, velike količine kofeina mogu uznemiriti želudac. Sve ove nuspojave negativno utiču na performanse pre i tokom vežbanja.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.