· · Komentari: 0
DOKAZANO

MLADI PAZITE: Alkohol GOJI više i od brze hrane

Istraživanje je iznelo zanimljive rezultate.

1609506109_Depositphotos_35271783_s-2019.jpg
Foto: Depozit

Tim kanadskih istraživača objavio je rezultate istraživanja prema kojem tinejdžeri i mladi koji češće piju alkohol imaju znatno veće šanse da dobiju višak kilograma. 

Pročitajte još: Kako bi samo 15 minuta hoda uticalo na zdravlje? Šetajte posle večere

Novi podaci dolaze sa Univerziteta Waterloo u Ontariju, a testirali su srednjoškolce iz 89 škola koji su ispunili anonimne ankete. 

Među pitanjima je bilo i koliko često piju alkohol. Čak 39 posto srednjoškolaca priznalo je da se bar jednom mesečno napiju, što uključuje najmanje pet alkoholnih pića tokom izlaska, a 11 posto toliko popije najmanje jednom neđeljno. Sav taj alkohol preračunava se u dodatne kalorije, a slatka žestoka pića imaju više kalorija. 

Pročitajte još: Patite li od praznične depresije?

Foto: Depozit

Zatim su na temelju podataka (kakav alkohol konzumiraju - pivo, vino, žestoka pića i šta jedu), izračunali prosečne kalorije, odnosno kilograme koje su mogli dobiti kao višak. Na primer, oni koji su se jednom sedmično napili od votke, godišnje bi uneli 57.000 kalorija više od onih koji nisu, što znači da su se udebljali do 7,5 kilograma. 

Pročitajte još: ZDRAVA DIJETA: Pomoću ovog voća ubrzajte metabolizam!

Ovo je jedna od prvih studija koja se konkretno bavila gojaznošću i debljinom kod mladih, a koja je povezana s alkoholom. Jedno od petero američke dece i 30 posto kanadske je ili gojazno ili ima znatan višak kilograma. Ranija istraživanja bavila su se uglavnom time koliko dodaci i šećeri u svakodnevnoj ishrani utiču na gojaznost.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.