Oglas
· · Komentari: 0
ishrana

Namirnica koju konzumiramo svakodnevno, a pogubna je za JETRU I KRV: Izbegavajte je maksimalno

Svedite unos ove namirnice na minimum

1648908648_insulin-syringe-gdec2af0a2_1280.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Jetra je izuzetno važan organ u našem telu zato što čisti i prerađuje sve materije koje unesemo putem hrane, pa sa pravom ima epitet čistača organizma. Da bismo je što duže održali u dobrom stanju i kako bi mogla neometano da radi, važno je da izbegavamo namirnice koje mogu loše da utiču na nju.

Namirnica koja izuzetno loše može delovati jeste - fruktoza. Opštepoznata je činjenica da preterano unošenje fruktoze povećava rizik od nastanka dijabetesa tipa 2, ali je malo poznata činjenica da može ugrpziti i zdravlje jetre.

Fruktoza je šećer koji se nalazi u voću poput jabuka, banana, višnja, lubenice, kruške itd. OSim toga, sastavni je deo mnogih vrsta industrijski prerađene hrane. U kupovnim sokovima ih ima, ali i u mlečnim proizvodima, čak i u slanoj hrani. Ukoliko obratite pažnju videćete je na mnogim deklaracijama, čak i na onim za koje ne biste pomislili.

Pročitajte još:  Simptomi koji mogu ukazivati da vašem organizmu NEDOSTAJE JOD

AHA (Američko udruženje za bolesti srca) dalo je preporuku da bi samo 6 odsto od ukupnog broja kalorija trebalo da bude dodani šećera. Postoji mišljenje da bi žene trebalo da unose oko 100 kalorija dodatnog šećera dnevno (to je otprilike 25 grama), a muškarci 150 kalorija (odnosno 36 grama).

Još neke od namirnica koje nepovoljno deluju na jetru i mogu je oštetiti su i alkohol, pržena hrana, peciva koja sadrže belo brašno, hrana sa puno soli itd.

Bonus video:

 

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUK

 

 

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas