Oglas
· · Komentari: 0
LEĐA

Postoji mnogo razloga zašto može da boli TRTIČNA KOST, a jedan je FATALAN

Bol prilikom sedenja i pražnjenja creva najčešće potiče od problema sa trtičnom kosti.

1625493415_Depositphotos_26498101_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

S obzirom na to da retko ko od lekara, osim ortopeda, pomisli na ovu patologiju, pacijenti sa ovim simptomima neretko lutaju od lekara do lekara ne bi li utvrdili uzrok svojih tegoba.

Pročitajte još: SPAS: Kapi sprečavaju nastanak ušnog voska, a primena je laka

Trtična kost boli iz nekoliko razloga

Doktor Milan Mirković, sa Odeljenje za hirurgiju kičmenog stuba Instituta za ortopediju "Banjica", kaže da postoji nekoliko razloga zbog kojih dolazi do pojave bolova u završnom delu kičmenog stuba:

Najčešće boli zbog zapaljenja ligamenata

- Najčešći razlozi za nastanak bolova u i oko trtične kosti su istegnuće i zapaljenje njenih ligamenta, artroza trtičnog zgloba, njegovi prelomi, uganuća i iščašenja i na kraju pojava tumora.

Pročitajte još: Sigurno ste pogrešno radili: Ranu nikada ne ispirajte alkoholom!

Foto: Depozit

Trtična kost se stalno pokreće

Sagovornik objašnjava da se zbog brojnih mekotkivnih struktura kojima je okružena trtična kost, ona stalno pokreće:

I najmanja povreda pravi problem i veliki bol!

- U takvim okolnostima i lakše povrede ili oboljenja ove regije mogu da naprave velike nelagodnosti i bolove, pogotovu prilikom sedenja i pražnjenja creva. Bol može da bude vrlo intenzivan, da traje dugo i najčešće se pojačava i na najmanji dodir ili pritisak na trtičnu kost.

Pročitajte još: Visoka vlažnost ubija više od vrućine! Najviše je ugrožena jedna grupa ljudi

Padovi su fatalni za trtičnu kost

Istegnuća, zapaljenja i prelomi trtične kosti uglavnom nastaju nakon padova i udaraca u ovu regiju. Ali, do njene povrede može da dođe i posle porođaja ili ponavljanja nekih aktivnosti koje opterećuju mišiće koji se pripajaju u trtičnoj regiji. Artroza zgloba trtične kosti nastaje na terenu degenerativnih promena.

Bolovi se obično ne jave odmah, nego kasnije...

- Bolovi se obično jave odmah, ali neretko i posle dužeg vremena od povrede kao posledica loše sraslih preloma ili zastarelih dislokacija - kaže nam dr Mirković. - Zato je vrlo bitno da se na vreme dijagnostikuje ova povreda i rastereti sedalna regija kako bi se dala šansa prelomu da zaraste i obezboli se. Za tačnu dijagnozu obično je dovoljan randgenski snimak.

Tumor trtične kosti nije retkost

Povreda "kvari" život
U današnje vreme je dijagnostika napredna: magnetna rezonanca i skener bolne regije, metode su kojima se daje prednost. I u ovom slučaju lečenje može da bude neoperativno ili operativno u zavisnosti od uzroka bola. Povrede mogu bitno da utiču na kvalitet života ako se zapuste.

Kada je o lečenju trtične kosti reč, ono može da bude pomoću lekova, a neretko i pomoću hirurgije.

Bol shvatite ozbiljno, ne čekajte da prođe...

- Tumori sakralne i trtične regije nažalost nisu retki - kaže naš sagovornik. - Upravo postojanje različitih vrsta tumora u ovoj regiji razlog je zašto pacijenti moraju svaki bol nastao spontano da shvate ozbiljno. Lečenje je gotovo uvek operativno nakon biopsije.

Pročitajte još: Čaša tople slane vode PODMLAĐUJE, prolepšava i leči 7 bolesti. Evo KAKO se SPREMA

Bol u trtičnoj kosti može da se javi i zbog problema sa donjim delom leđa, pa čak i sa vratnim delom kičme.

- Mi to nazivamo udaljeni uzroci - kaže dr Mirković.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas