Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЛЕЂА

Постоји много разлога зашто може да боли ТРТИЧНА КОСТ, а један је ФАТАЛАН

Бол приликом седења и пражњења црева најчешће потиче од проблема са тртичном кости.

1625493415_Depositphotos_26498101_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

С обзиром на то да ретко ко од лекара, осим ортопеда, помисли на ову патологију, пацијенти са овим симптомима неретко лутају од лекара до лекара не би ли утврдили узрок својих тегоба.

Прочитајте још: СПАС: Капи спречавају настанак ушног воска, а примена је лака

Тртична кост боли из неколико разлога

Доктор Милан Мирковић, са Одељење за хирургију кичменог стуба Института за ортопедију "Бањица", каже да постоји неколико разлога због којих долази до појаве болова у завршном делу кичменог стуба:

Најчешће боли због запаљења лигамената

- Најчешћи разлози за настанак болова у и око тртичне кости су истегнуће и запаљење њених лигамента, артроза тртичног зглоба, његови преломи, уганућа и ишчашења и на крају појава тумора.

Прочитајте још: Сигурно сте погрешно радили: Рану никада не испирајте алкохолом!

Фото: Депозит

Тртична кост се стално покреће

Саговорник објашњава да се због бројних мекоткивних структура којима је окружена тртична кост, она стално покреће:

И најмања повреда прави проблем и велики бол!

- У таквим околностима и лакше повреде или обољења ове регије могу да направе велике нелагодности и болове, поготову приликом седења и пражњења црева. Бол може да буде врло интензиван, да траје дуго и најчешће се појачава и на најмањи додир или притисак на тртичну кост.

Прочитајте још: Висока влажност убија више од врућине! Највише је угрожена једна група људи

Падови су фатални за тртичну кост

Истегнућа, запаљења и преломи тртичне кости углавном настају након падова и удараца у ову регију. Али, до њене повреде може да дође и после порођаја или понављања неких активности које оптерећују мишиће који се припајају у тртичној регији. Артроза зглоба тртичне кости настаје на терену дегенеративних промена.

Болови се обично не јаве одмах, него касније...

- Болови се обично јаве одмах, али неретко и после дужег времена од повреде као последица лоше сраслих прелома или застарелих дислокација - каже нам др Мирковић. - Зато је врло битно да се на време дијагностикује ова повреда и растерети седална регија како би се дала шанса прелому да зарасте и обезболи се. За тачну дијагнозу обично је довољан рандгенски снимак.

Тумор тртичне кости није реткост

Повреда "квари" живот
У данашње време је дијагностика напредна: магнетна резонанца и скенер болне регије, методе су којима се даје предност. И у овом случају лечење може да буде неоперативно или оперативно у зависности од узрока бола. Повреде могу битно да утичу на квалитет живота ако се запусте.

Када је о лечењу тртичне кости реч, оно може да буде помоћу лекова, а неретко и помоћу хирургије.

Бол схватите озбиљно, не чекајте да прође...

- Тумори сакралне и тртичне регије нажалост нису ретки - каже наш саговорник. - Управо постојање различитих врста тумора у овој регији разлог је зашто пацијенти морају сваки бол настао спонтано да схвате озбиљно. Лечење је готово увек оперативно након биопсије.

Прочитајте још: Чаша топле слане воде ПОДМЛАЂУЈЕ, пролепшава и лечи 7 болести. Ево КАКО се СПРЕМА

Бол у тртичној кости може да се јави и због проблема са доњим делом леђа, па чак и са вратним делом кичме.

- Ми то називамо удаљени узроци - каже др Мирковић.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas