· · Komentari: 0
METABOLIZAM

Tri tipa metabolizma: Saznajte koji je vaš i prema tome uskladite svoju ishranu

Ako žudite za slatkišima ili slanim grickalicama, to je možda zbog vašeg jedinstvenog tipa metabolizma, koji utiče na vaše prehrambene želje.

1615470852_Depositphotos_387895066_s-2019.jpg
Foto: Depozit

Doktor Oz preporučuje ishranu prema tri tipa metabolizma. Kada počnete da se hranite prema svom tipu metabolizma, ne samo da ćete izgubiti suvišne kilograme već ćete se osećati bolje i bićete zdraviji.

TIP A 

Tip A voli slana i masna jela poput čipsa, a takođe je sklon teskobi i često oseća umor. Vaši napadi teskobe mogli bi da budu uzrokovani reakcijom tela na takvu hranu. Ovaj tip ima jak apetit, pričljiv je i otvoren. NJegov metabolizam troši proteine i masti znatno brže nego ugljene hidrate.

Pročitajte još: Večerate kasno? ZAUSTAVITE SE! Ove namirnice nikako ne smete jesti uveče

Žudnja za slanom i masnom hranom je zapravo potreba tela za proteinima. 

Idealan glavni obrok: 

  • 50 posto proteina 
  • 30 posto masti 
  • 20 posto ugljenih hidrata 

Odaberite nemasno, tamno meso poput govedine, tamnog pilećeg i ćurećeg mesa i tunjevinu ili losos. 

Ove namirnice sadrže visok udeo purina, materije koja štiti krvne sudove. Kupujte mlečne proizvode koji sadrže barem 2% masti. Preporučuje se mnogo voća i povrća. Umesto belog hleba, posegnite za celovitim žitaricama kao što su ovsene pahuljice i integralna testenina.

Pročitajte još: Pet namirnica koje možemo DORUČKOVATI posle 10 sati, a da istovremeno sačuvamo SAVRŠENU LINIJU

TIP B 

Ako ste tip B, imate veliku želju za slatkišima, od sladoleda, keksa do kolača. Vaše telo zapravo žudi za zdravim ugljenim hidratima. Kao tip B imate relativno slab apetit, osetljivi ste, organizovani i ponekad pod stresom. Takođe, imate zavisnost o kofeina i borite se s prekomernom težinom.

Ako ste tip B, najbolji obrok za vas bio bi onaj s niskim udelom masti, malo proteina, zdravim ugljenim hidratima kao i puno voća i povrća i celovitih žitarica. 
Foto: Piksabej

Idealan glavni obrok: 

  • 70 posto ugljenih hidrata 
  • 20 posto proteina 
  • 10 posto masti 

Ugljeni hidrati koje konzumirate moraju biti od celovitih žitarica poput ječma, smeđe riže i integralnog hleba. Odaberite belo meso živine i belu ribu poput bakalara. Takođe, u ishranu uključite biljne proteine poput sočiva i leblebija. Konzumirajte nemasne mlečne proizvode poput sira, jogurta i mleka. Manje kafe. 

Pročitajte još: Poslastica koja ne goji: Nabavite šaku borovnica i zasladite se!

TIP C 

Ako ne možete da odredite jeste li tip A ili B jer volite i slatka i slana jela jednako, verovatno ste tip C. Imate oscilacije apetita, povremeno ste umorni i nervozni i u određenim periodima života imate problem s kontrolom suvišnih kilograma. 

Idealan glavni obrok: 

  • 33 posto proteina 
  • 33 posto masti 
  • 33 posto ugljenih hidrata 

Za svoj jelovnik odaberite kombinaciju punomasnih namirnica i onih s manje masti, kao što su sir, jogurt i maslinovo ulje.

Kombinujte belo i tamno meso kao što su živinsko meso, govedina, losos i bakalar. 

Poslednji deo na vašem tanjiru trebalo bi da sadrži zdrave ugljene hidrate, uključujući raznolike celovite žitarice i banane.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.